24.07.2009. / 17:15

Autor: Hina

Promjena u Sisačko-moslavačkoj županiji: Vijećnici HSU-a predali vlast SDP-u

Predsjednik sisačko-moslavačkog HSU-a Rajko Mladenović, iznenađen prelaskom dvojice vijećnika te stranke, rekao je kako sumnja da je riječ o političkoj trgovini te je protiv njih najavio pokretanje stegovnog postupka

Marina Lovrić - MerzelMarina Lovrić - MerzelKoalicija sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel "100 posto najbolji izbor" (SDP, DC, DSU, SDSS i SDA) i HSP, s kojim imaju sporazum o programskoj suradnji, od danas imaju većinu u sisačko-moslavačkoj Županijskoj skupštini te u njoj imaju svojeg predsjednika i dvojicu potpredsjednika.

Sisačko-moslavačka Županijska skupština danas je na prvoj radnoj sjednici nakon lokalnih izbora s 26 glasova vijećnika koalicije županice Marine Lovrić-Merzel (17 njezina koalicija, sedam HSP-a i dva vijećnika HSU-a koji su danas promijenili stranu) razriješila dužnosti dosadašnjeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Medveda (HNS) te je za novog predsjednika izabrala HSP-ovca Željka Kardaša iz Siska, predsjednika HSP-a Sisačko-moslavačke županije i zamjenika predsjednika Glavnog stana HSP-a.

Glasovima nove većine razriješeni su i dosadašnji potpredsjednici Županijske skupštine Ivan Šantek iz HDZ-a (predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik), te Ivan Behtanić iz HSU-a, a za nove potpredsjednike glasovima nove većine izabrani su Zdenko Vahovec (SDP) iz Kutine i Mario Moštak (SDP) iz Popovače.

Vijećnici HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i druga dvojica od četvero vijećnika HSU-a napustili su sjednicu pošto je nova većina izglasovala dnevni red s razrješenjem predsjednika Županijske skupštine.

Predsjednik sisačko-moslavačkog HSU-a i bivši zamjenik županice u prošlom sazivu Rajko Mladenović, iznenađen prelaskom dvojice vijećnika te stranke (Josip Prajner i Vladimir Gregurić), rekao je kako sumnja da je riječ o političkoj trgovini te je protiv njih najavio pokretanje stegovnog postupka.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj 16. lipnja, većinu vijećnika, to jest 26 od 51, imala je koalicija HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a s 23 vijećnika te troje od četvero vijećnika HNS-a, a vijećnici HNS-a Mirjani Begić pozlilo je tijekom stanke i odvezla ju je hitna medicinska pomoć. Tadašnja većina izabrala je Zlatka Medveda iz HNS-a za predsjednika skupštine te Ivana Šanteka i Ivana Behtanića za potpredsjednike. Vijećnici koalicije županice Marine Lovrić-Merzel i HSP-a napustili su sjednicu smatrajući da su zamjenski vijećnici HNS-a Radoslav Šteković i Stevan Dragojlović, koji su tada donijeli većinu, izabrani nezakonito i da su nelegalni jer je njihov izbor kao zamjenskih vijećnika poništio predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Pet sati nakon prve konstituirajuće sjednice koalicija županice Lovrić-Merzel i HSP te dvoje novih vijećnika HNS-a, koje je imenovao predsjednik te stranke Radimir Čačić, održali su drugu konstituirajuću sjednicu na kojoj je za predsjednika Županijske skupštine izabran Željko Kardaš iz HSP-a, a za potpredsjednike su izabrani Zdenko Vahovec iz SDP-a i Ivanka Boras iz HNS-a.

Središnji državni ured za upravu potvrdio je 24. lipnja legalnost prve konstituirajuće sjednice na kojoj je Medved iz HNS-a izabran za predsjednika.

Vezane vijesti

Smanji li vlada proračun za poljoprivredu to je kraj hrvatskog sela

Smanji li vlada proračun za poljoprivredu to je kraj hrvatskog sela

Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin danas su u Sisku upozorili da će, ostvari li Vlada najave o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika