08.02.2012. / 14:22

Autor: Hina

Smanji li vlada proračun za poljoprivredu to je kraj hrvatskog sela

Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin danas su u Sisku upozorili da će, ostvari li Vlada najave o smanjenju proračunskih izdvajanja za poljoprivredu od milijardu kuna, to značiti kraj hrvatskog sela.

Marijana Petir (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)Marijana Petir (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin danas su u Sisku upozorili da će, ostvari li Vlada najave o smanjenju proračunskih izdvajanja za poljoprivredu od milijardu kuna, to značiti kraj hrvatskog sela.

Sisačko-moslovačka organizacija HSS-a priopćila je da je njezina predsjednica i potpredsjednica stranke Marijana Petir, zajedno s članovima HSS-ova Predsjedništva Željkom Lenartom i Ivicom Petrovićem, danas s Latinom razgovarala o zahtjevima koje su seljaci uputili vladi uoči najavljenog prosvjeda.

Latin je pritom istaknuo da će najavaljeno smanjenje državnog proračuna za poljoprivredu od milijardu kuna, ako se ostvari, značiti kraj hrvatskog sela.

To je, ocijenio je, još jedan udarac koji nova Vlada zadaje seljačkom korpusu nakon što je ministar poljoprivrede uveo zabranu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i time, smatra, uskratio mogućnost Hrvatskoj da više od 250 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta uđe u kvotu EU za primanje potpora u ovoj, referentnoj godini.

Latin je upozorio i da su proizvođači mlijeka na koljenima jer već nekoliko mjeseci nisu dobili premiju za mlijeko, te da je upravo njima najteže.

Petir je kazala kako procjene stručnjaka govore da hrvatski poljoprivredni proizvođači kroz proizvodnju hrane doprinose državnom proračunu s više od 7,5 milijardi kuna godišnje, te da je stoga nelogično da Vlada "pokazuje mišiće upravo na njima, vraćajući iznos proračuna za poljoprivredu 10 godina unazad".

"Takva maćehinska politika prema hrvatskom selu i seljaku uništit će mala obiteljska gospodarstva koja bez državne potpore ne mogu biti konkurentna. Riječ je o ljudima koji sami sebe zapošljavaju, ali i svoje obitelji. Ovakvim nepromišljenim potezima Vlada će stvoriti novi korpus nezaposlenih i trajno opustošiti hrvatsko selo", upozorila je Petir.

Zauzela se za argumentirani dijalog i donošenje odluka na načelima socijalne pravednosti, iako Mijo Latin nije isključio i prosvjede kao krajnju mjeru upozorenja Vladi jer se, rekao je, "Vlada RH ponaša kao guske u magli", navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.02.12. 15:42

Ti si svoje rekla za sva vremena. Naj bolje bi ti bilo da se naseliš na mjesecu, tamo će tvoja politika i politika sipe siguran sam biti IN.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 08.02.12. 17:55

Gospođo petir. Da si se ti i klika više brinuli o selu za svog vahta i lopovluka danas se o selu ne bi ni pričalo ! Uništili ste sve što se dalo i sada ti jadnice bez mandata seruckaš ( serendaš ) o tome što bi trebalo. Drž se ti križa i ništa se ne brini. Možda te netko i opali po natpičnjaku, onako, usput !


registracija
11/1/10

fluid, 08.02.12. 18:32

Kada Petir sama sebi objasni kako njena kršćanska načela i moral jesu u suprotnosti sa ovim svijetom,tada će vjerovatno njoj samoj sunce zasjati.Dakle nikada.Osoba je izgubljena u prostoru i vremenu kao i njen bivši šef Joža.Kome ona još u bilo kojoj stranci može išta reći,a da bi bilo na razini uvažavanja ?Možda u HSS-u,pošto je nisu izbacilia priuštila im svašta nešta ružnoga kao i Jaca HDZ-u.No po tome se oni i prepoznaju.Guska u magli.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.02.12. 21:24

Da je HNS pošten ko Joža i Petirka ne bi im padao svaki kandidat za fotelju na detektoru kriminala i korupcije!

Petirka nije lopov kao pola kukuriku vlade ali HSS ceh mora platit jer nisu htjeli 2007. prići Milanoviću.

Nekada je Pedro bio Budiša (pa HSLS nestao) a danas je Joža (pa HSS nestao). Još samo da je maznut HDZ i uskrisit ljubičicu bijelu i svemir je partijin.

Strava u šta su se mediji pretvorili. Kažu sedma sila. Ja kažem zakonom legaliziran reket. Kao i rating-agencije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika