29.04.2012. / 10:52

Autor: Hina

HSS predstavlja projekt gradnje domova za starije i nemoćne

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg rekao je kako su u stranci osmislili model javno-privatnog partnerstva izgradnje domova za starije i nemoćne osobe te najavio da će projekt ponuditi ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu.

Branko HrgBranko HrgPredsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg rekao je kako su u stranci osmislili model javno-privatnog partnerstva izgradnje domova za starije i nemoćne osobe te najavio da će projekt ponuditi ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu.

"Kao što sam najavio na početku svojega mandata mi nećemo biti samo kritičari, nego ćemo Vladi RH i predlagati programe i davati ideje, a prvi od njih je projekt izgradnje domova za starije i nemoćne građane", rekao je Hrg za Hinu.

Dodao je kako je nakana projekta, pokretanjem poduzetništva i otvaranjem novih radnih mjesta, skrbiti o starim i nemoćnima.

"Danas skoro da nema grada u Hrvatskoj koji nema potrebe za izgradnjom domova za starije i nemoćne te za zbrinjavanjem svojih sugrađana", rekao je predsjednik HSS-a. Istaknuo je kako je projekt koncipiran pod "HSS-ovim modelom javno-privatnog partnerstva" te kako je riječ o dobrom građevinskom ciklusu - i to "bez proračunskog novca i bez opterećenja na niz godina poslije toga".

"Koncipiran je tako da ne opterećuje državu ni lokalne proračune u dijelu same izgradnje, nego se dovodi privatni kapital, privatni investitori, a lokalna samouprava u tome sudjeluje osiguravanjem zemljišta i davanjem određenih olakšica te subvencijom smještaja svojih sugrađana u tim domovima", pojasnio je Hrg.

Rekao je da bi "država tu trebala samo nekoliko stvari napraviti", a to je, po njegovoj ocjeni, moguće.

"Evo, najnovije vijesti oko garantne agencije HAMAG INVEST i HBOR-a s kamatom od jedan do tri posto mogu pokrenuti jedan investicijski ciklus u tom našem projektu od milijardu kuna, koji će rezultirati otvaranjem oko 1.500 radnih mjesta i zbrinuti oko 5.000 hrvatskih građana treće životne dobi", izjavio je Hrg.

Kako je objasnio, država bi trebala omogućiti da se takve ustanove svrstaju u najnižu kategoriju plaćanja vodnog doprinosa, u najnižu stopu tarifnog sustava kod plaćanja energenata, otvoriti mogućnost davanja jamstva državnih institucija za kreditno zaduženje te osigurati kreditiranje putem HBOR-a.

Lokalna samouprava trebala bi ponuditi lokacije i naći nositelje projekta, a privatni investitor trebao bi osigurati sredstva za gradnju i opremanje objekata, osnovati ustanovu te započeti s radom.

Hrg je izvijestio i kako su u gradu Križevcima, gdje je on gradonačelnik, dobili građevinsku dozvolu s njihovim privatnim investitorom te će u svibnju početi gradnja doma za stare i nemoćne u koji će moći smjestiti 100-tinjak osoba. Vrijednost investicije je oko tri milijuna eura a zaposlilo bi se oko 30 ljudi. Planirano je da jedno krilo doma bude namijenjeno i za palijativnu skrb te da se izgrade i specijalističke ambulante kojima bi se mogli koristiti svi građani.

Dom će biti smješten u prostoru bivše vojarne, a u tom prostoru ima još nekoliko objekata pa razmatraju kako da čitav taj prostor naprave energetski učinkovito, s fotonaponskim panelima. Hrg je najavio da će HSS u Križevcima napraviti "žive projekte" koji će biti prihvatljivi za cijelu Hrvatsku.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 29.04.12. 11:07

Poltrone ADZeeove jedne u vrpače druge u remetinec a treće na traktore da njive oru.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika