25.07.2009. / 08:52

Autor: Hina

Svinjska gripa, virus H1N1, može zahvatiti do 40 posto Amerikanaca

Antony Fiore, čelnik CDC-ova odjela za gripu kazao je kako u agenciji očekuju da će za zaštitu od svinjske gripe trebati dvije doze cjepiva

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSvinjska gripa H1N1 može zahvatiti do 40 posto radno sposobnih Amerikanaca, uključujući i one koje će ostati kod kuće brinuti o oboljelim članovima obitelji, ocijenili su epidemiolozi nacionalnog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.

"Naše planirane procjene za tešku pandemiju su da bi do 40 posto radne snage moglo biti zahvaćeno i da ne bi moglo raditi, zato što su bolesni ili moraju ostati kod kuće brinuti za bolesne članove obitelji", izjavila je u petak Dr. Anne Schuchat, direktorica CDC-ova Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, na konferenciji za tisak.

Schuchat je to kazala na traženje da komentira izvješće agencije Associated Press, načinjeno prema najgorem scenariju pandemije, prema kojem bi do 40 posto Amerikanaca moglo oboljeti ove i iduće godine, a nekoliko stotina tisuća bi moglo umrijeti ako ne dođe do uspješne kampanje cijepljenja i drugih mjera.

"Mi izrađujemo planove za najvjerojatniji scenarij, ali također i za puno gore scenarije. Ne želimo da nas iznenadi najgori scenarij. S prepandemijskim planiranjem na kojem smo radili posljednjih nekoliko godina, usredotočili smo se na prilično ozbiljne scenarije, poput 1918., s virusom H5N1, koji je imao 60 posto smrtnosti", kazala je Schuchat.

Prognoze CDC-a temelje se na pandemiji gripe iz 1957., kada je gotovo 70,000 ljudi u SAD-u umrlo od gripe. Čak i da novi virus H1N1 nikada ne dostigne te razmjere, očekuje se da će dobiti na snazi ove jeseni.

"Imali smo stopu obolijevanja od 6 do 8 posto tijekom proljetnih mjeseci. Mislimo da će se u duljoj zimskoj sezoni stopa biti dva do tri puta veća", kazala je Schuchat.

Zdravstvene kampanja cijepljenja, koja će vjerojatno početi u listopadu, može ograničiti učinak svinjske gripe. "Mislimo da možemo, donekle, ograničiti bolest i teške komplikacije te vrste virusa sa svježim uputstvima i naporima prema razvoju cjepiva", kazala je Schuchat. Klinička ispitivanja cjepiva protiv virusa H1N1 u SAD-u trebaju početi 10. kolovoza.

Američki zdravstveni dužnosnici nadaju se da će proizvesti 160 milijuna doza cjepiva za injekcije do listopada, uz dodatne doze u obliku nazalnog spreja, ako se eksperimentalno cjepivo pokaže uspješnim.

Za razliku od sezonske gripe koja prestaje s ljetnim vrućinama, virus H1N1 nastavlja se širiti posebno u dječjim ljetnim kampovima i vojarnama, rekla je Schuchat.

Reagirajući na izvješća da u nekim kampovima djeci daju antivirusni lijek Tamiflu preventivno, Schuchat se usprotivila takvoj praksi, istučući da kampovi trebaju slijediti smjernice CDC-a o zaštiti od gripe.

CDC je u petak izvijestio da je zabilježeno 43.771 potvrđenih slučajeva zaraze virusom H1N1 i 302 smrti u SAD-u, iako se vjeruje da je više od milijun Ameikanaca bilo zaraženo virusom.

Savezno savjetodavno vijeće u SAD-u u petak je preporučilo da Savezna uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri licencu za novo cjepivo protiv virusa H1N1 bez čekanja na rezultate kliničkog ispitivanja, kao i kod postupka proizvodnje cjepiva za sezonsku gripu.

Četiri farmaceutske tvrtke koje rade na cjepivu, Sanofi Aventis, Novartis AG, Glaxo-SmithKline PLC i CSL Ltd., objavile su da virusi H1N1 proizvode 30 posto priroda u odnosu na proizvodnju sezonskog cjepiva, što znatno otežava proizvodnju.

Antony Fiore, čelnik CDC-ova odjela za gripu kazao je kako u agenciji očekuju da će za zaštitu od svinjske gripe trebati dvije doze cjepiva.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika