27.07.2009. / 11:05

Autor: Hina

Novi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj u utorak na saslušanju u Senatu

James Foley bio je i pisac govora te savjetnik bivšeg američkog državnog tajnika Lawrencea Eagleburgera od 1989. do 1993., a bio je i zamjenik glasnogovornika State Departmenta

James FoleyJames FoleyKandidata predsjednika Baracka Obame za novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj Jamesa Foleyja u utorak će saslušati Odbor za vanjsku politiku Senata, što je ključan korak u postupku potvrde njegova imenovanja.

Novog američkog veleposlanika najprije treba potvrditi senatski odbor za vanjsku politiku, a potom i Senat u punom sastavu.

Predsjednik toga odbora senator John Kerry bivši je predsjednički demokratski kandidat. Najviše rangirani republikanski član u odboru je pak Richard Lugar iz Indiane, dobar poznavatelj prilika u jugoistočnoj Europi i zadnjih godina na Capitol Hillu jedan od najagilnijih zagovornika primanja Hrvatske u NATO i razvoja snažnih, partnerskih, odnosa SAD-a i Hrvatske.

Na saslušanju zakazanu za utorak popodne Foley će govoriti o prioritetima svoga trogodišnjeg mandata u Hrvatskoj i odgovarati na pitanja članova odbora, zajedno s kandidatima za nove američke veleposlanike u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Latviji i Malti. Sjednicom će predsjedati demokratska senatorica Jeanne Shaheen iz New Hampshirea.

Foley (52), karijerni diplomat State Departmenta, od 2007. je bio na dužnosti visokog koordinatora za izbjeglice iz Iraka, radeći na ublaživanju teških uvjeta u kojima se našlo više milijuna Iračana raseljenih ratom.

Službovao je kao američki veleposlanik na Haitiju od 2003. do 2005., a 2001. je bio zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri Ujedinjenim narodima u Ženevi. U State Departmentu je od 1983., a među ostalim je bio na diplomatskim dužnostima na Filipinima od 1984. do 1986. te u Alžiru od 1986. do 1988.

James Foley bio je i pisac govora te savjetnik bivšeg američkog državnog tajnika Lawrencea Eagleburgera od 1989. do 1993., a bio je i zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

Diplomirao je na Državnom sveučilištu New York u Fredoniji, a magistrirao na Pravnom fakultetu i Diplomatskoj akademiji Fletcher.

Rođen je u Buffalu u državi New Yorku 4. travnja 1957.

Foley u Zagrebu treba zamijeniti veleposlanika Roberta Bradtkea, kojem u srpnju istječe trogodišnji mandat.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika