28.07.2009. / 19:32

Autor: Hina

Senatski odbor potvrdio imenovanje Sonie Sotomayor u Vrhovni sud SAD-a

Osim karijere u pravosuđu Sotomayor je predavala i na pravnim fakultetima sveučilišta New York i Columbia

Sonia SotomayorSonia SotomayorOdbor za pravosuđe američkog Senata u utorak je nadmoćnom većinom glasova potvrdio imenovanje Sonie Sotomayor za sutkinju Vrhovnog suda, koja bi nakon očekivane potvrde imenovanja u Senatu trebala postati treća žena i prvi sudac hispanoameričkog podrijetla u povijesti toga najvišeg pravosudnog tijela u SAD-u.

Odbor za pravosuđe je s 13 glasova za i šest protiv potvrdio imenovanje Sotomayor (54), prvog kandidata predsjednika Baracka Obame za Vrhovni sud. Prije glasovanja, sredinom srpnja, provedeno je jednotjedno saslušanje pred tim odborom.

Za Sotomayor je glasovalo svih 12 demokratskih članova odbora i republikanac Lindsey Graham, a protiv je bilo ostalih šest republikanskih članova.

Senat će o imenovanju Sotomayor glasovati idući tjedan, a s demokratskom većinom pd 60 prema 40 mjesta u Senatu i pet republikanskih senatora koji su već najavili svoju potporu kandidatici, čini se kako je sigurno da će ona postati prvom pripadnicom hispanoameričke zajednice u Vrhovnom sudu SAD-a.

Sotomayor je u tijeku 30-godišnje karijere radila u svim vidovima pravosuđa, kao tužitelj, odvjetnica te sutkinja saveznog okružnog i prizivnog suda.

Ako Senat potvrdi njezino imenovanje, Sotomayor će postati treća sutkinja u povijesti američkoga Vrhovnog suda, koji se sastoji od devet sudaca, s doživotnim mandatom. Od 111 sudaca Vrhovnog suda u njegovoj povijesti 107 su bili bijeli muškarci.

Sotomayor je prvi put za suca u New Yorku imenovao republikanski predsjednik George H. W. Bush 1992., a drugi put demokratski predsjednik Bill Clinton 1998.

U raspravi prije današnjeg glasovanja dio članova odbora podsjetio je na njezin nadahnjujući životni put, od odrastanja u siromašnom Bronxu, rana gubitka oca, dijabetesa, do studija na vrhunskim sveučilištima Princetonu i Yaleu, te vrlo uspješnu pravnu karijere.

Osim karijere u pravosuđu Sotomayor je predavala i na pravnim fakultetima sveučilišta New York i Columbia.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika