30.07.2009. / 12:46

Autor: Hina

Slovenski mediji ne očekuju veće pomake od sastanka u Trakošćanu

"Molba Islanda za članstvo u Europskoj uniji promijenila je i okolnosti, pa Hrvatska treba spoznati da na vlaku neće biti onoga koji zakasni", ustvrdio je Vajgl za "Delo"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSlovenski mediji ocjenjuju da sutrašnji susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor s Borutom Pahorom neće donijeti većih pomaka, a istaknuti član jedne od stranaka u Pahorovoj koaliciji izjavio je da bi razgovore trebalo nastaviti polazeći od zadnjeg Rehnova prijedloga sporazuma o arbitraži, odnosno inačice koja je bila prihvatila neke od slovenskih amandmana.

"Važno je pokazati dobru volju da se proces rješavanja graničnog prijepora može i dalje voditi. No, bitno je shvatiti da je već napravljeno mnogo koraka, osobito sa zadnjim Rehnovim prijedlogom", rekao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka Ivo Vajgl, nekadašnji predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu, a odnedavno eurozastupnik koji je u Europski parlament ušao na listi svoje stranke Zares koja sudjeluje u Pahorovoj vladi.

"Bio bi slab znak ako netko misli da se na sutrašnjem sastanku može sve otpočeti iznova iako se u Hrvatskoj još nisu pomirili s tim Rehnovim prijedlogom nego još uvijek govore o prvoj verziji koju je prihvatio Hrvatski sabor, a za Sloveniju je potpuno neprihvatljiv", dodao je Vajgl. Kako je objasnio, prijašnji hrvatski premijer Ivo Sanader bio je "nepopustljiv", pa zato promjena na čelu hrvatske vlade "nije bez značenja" u nastojanjima da se proces rješavanja graničnog pitanja nastavi i ubrza.

Uz to, Vajgl dodaje da bi za to trebala biti zainteresirana i Hrvatska.

"Molba Islanda za članstvo u Europskoj uniji promijenila je i okolnosti, pa Hrvatska treba spoznati da na vlaku neće biti onoga koji zakasni", ustvrdio je Vajgl za "Delo".

Nekadašnji Pahorov savjetnik za vanjsku politiku, a prije toga dugogodišnji ministar vanjskih poslova, Dimitrij Rupel izrazio je u razgovoru za isti list skepsu u pogledu unutarnjopolitičke potpore premijeru Pahoru u njegovim nastojanjima da presiječe i riješi granični spor s Hrvatskom.

"Bojim se da će sutrašnji sastanak premijera biti u znaku dvostrukih i međusobno suprotstavljenih pritisaka - Europske unije s jedne i Slovenije s druge strane. Ne znam ima li naš predsjednik vlade kakav plan za rješenje i ne znam ima li za to u zemlji političku suglasnost. U ovom bi nam trenutku bio potreban državnik koji zna i može uvjeriti, a je li to Pahor sami pokušajte odgonetnuti", rekao je Rupel.

Vodeći slovenski list navodi da slovenski promatrači i politički eksperti od sutrašnjeg sastanka Pahora s hrvatskom premijerkom ne očekuju bitne promjene u načinu rješavanja graničnog pitanja, a posljedično niti deblokadu hrvatskog pristupnog procesa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika