Objavljeno u Nacionalu br. 716, 2009-08-03

Autor: Robert Bajruši

BITKA za Pantovčak

Josipović uvjerljivo pobjeđuje

KANDIDAT SDP-a za predsjednika države prema velikom istraživanju u drugom krugu izbora pobijedio bi sve protivnike, i to bez obzira bili oni s lijevog ili s desnog centra

POTRAGA ZA CENTROM
Hebrang ima temeljni problem, a to je
da je on isključivo kandidat desnice pa
odnedavno pokušava pridobiti i one
birače koji podržavaju centarPOTRAGA ZA CENTROM Hebrang ima temeljni problem, a to je da je on isključivo kandidat desnice pa odnedavno pokušava pridobiti i one birače koji podržavaju centarDa su izbori za predsjednika Republike Hrvatske održani u drugoj polovici srpnja, kandidat SDP-a Ivo Josipović uvjerljivo bi pobijedio Andriju Hebranga iz HDZ-a: u drugom krugu kandidat Socijaldemokratske partije osvojio bi čak 63 posto glasova, a predstavnik vladajuće stranke samo 28. Rezultat je to velikog terenskog istraživanja koje je proteklih tjedana agencija Puls obavila za Hrvatsku narodnu stranku. Ispitivači su provjerili popularnost petero relevantnih predsjedničkih kandidata - Ive Josipovića, Vesne Pusić, Radimira Čačića, Nadana Vidoševića i Andrije Hebranga - i ispada kako je socijaldemokratski kandidat po svim parametrima u uvjerljivom vodstvu. Josipović osvaja najveći broj glasova u prvom krugu, a u drugom se njegova prednost ispred konkurenata dodatno povećala. Zaključak je vrlo precizan i sugerira kako je, otprilike šest mjeseci prije izbora, Ivo Josipović stekao znatnu startnu prednost pred konkurencijom, i to bez obzira dolazi li njegovi protivnici s lijevog ili desnog centra.


Njegova prednost vidljiva je već u prvom izbornom krugu, gdje osvaja 32 posto, potom slijedi Andrija Hebrang s 18, Nadan Vidošević s 15, Radimir Čačić sa 12 i Vesna Pusić koju podržava 11 posto ispitanika. Posebno je zanimljiv da u drugom krugu Josipović najuvjerljiviju prednost ostvaruje upravo u srazu s Hebrangom. Rezultat koji iznosi 63:28 govori o više negoli dvostrukoj prednosti i već na početku kampanje Hebrang je u vrlo teškoj situaciji. Anketare je zanimalo i ponašanje birača ako se ostalo troje kandidata plasira u drugi krug, a ispada da SDP-ov saborski zastupnik i tada ostaje uvjerljiv. Kada bi mu se u drugom krugu suprotstavila Vesna Pusić, Josipović bi pobijedio rezultatom 62:23 posto (ostalih 15 posto ispitanika još je neodlučno), a protiv Čačića ostvaruje pobjedu rezultatom 59:29 posto.
Proizlazi kako bi Josipovićev glavni protivnik bio Vidošević, koga također pobjeđuje, ali s najmanjom razlikom od 52 prema 32 posto. Nadan Vidošević još uvijek kalkulira s objavljivanjem predsjedničke kandidature, ali rezultati HNS-ova istraživanja idu u prilog onima koji smatraju kako čelnik Hrvatske gospodarske komore ima dobre izglede. Sudeći po tim rezultatima, Vladimir Šeks je očito imao pravo kad je pokušao osigurati potporu HDZ-a Vidoševićevoj kandidaturi, uz argument da su njegove šanse bitno veće od Hebrangovih.

Šeksov plan nije uspio i čini se da bi ova odluka HDZ mogla koštati gubitka predsjedničkih izbora. Dodatni argument u prilog Josipoviću jest podatak da za njega glasa 60 posto osoba koje su 2007. podržale SDP, a to govori kako postoji velika biračka rezerva među lijevim biračima. Uspije li osigurati njihove glasove, njegovi će izgledi biti još veći. Tako je Ivo Josipović, samo dva tjedna nakon što je na unutarstranačkim predizborima pobijedio Ljubu Jurčića, postao najozbiljniji kandidat za nasljednika Stipe Mesića. Ovih dana namjerava predstaviti trojicu glavnih suradnika, Miranda Mrsića, Ivana Račana i Deana Sudca, a njegova će se kampanja u strateškom smislu uvelike razlikovati od načina na koji je SDP izišao na parlamentarne izbore prije dvije godine. Riječ je o nekoliko potpuno novih političkih poruka kojima SDP i Ivo Josipović namjeravaju pridobiti i dio glasača desnog centra. Tada su socijaldemokrati bezrazložno otvorili pitanje ukidanja školskog vjeronauka i ušli u sukob s Katoličkom crkvom, koji im je nanio ogromnu štetu. Biskupi su i na svibanjskim lokalnim izborima, doduše puno implicitnije nego prije, opet podržali stranke desnog centra i u SDP-u žele spriječiti da vodeći predstavnici Crkve i na predsjedničkim izborima biračima sugeriraju za koga trebaju glasati.POGLED U DALMACIJU
Josipović će pokušati Hebrangu oduzeti
dio glasova u još dvije izborne skupine, a
to su branitelji i stanovnici DalmacijePOGLED U DALMACIJU Josipović će pokušati Hebrangu oduzeti dio glasova u još dvije izborne skupine, a to su branitelji i stanovnici Dalmacije

Zato se Josipović prije mjesec dana susreo s kardinalom Josipom Bozanićem i u višesatnom razgovoru predstavio svoj predsjednički manifest "Nova pravednost". Sastanak je protekao u dobroj atmosferi i Bozanić i Josipović složili su se o većini tema. No i taj primjer potvrdio je određeni stupanj naivnosti u politici SDP-ova predsjedničkog kandidata, koji je odlučio šutjeti o susretu koji ima niz političkih implikacija.
Nacional je za to doznao iz crkvenih krugova, a kad je zatražio komentar od Josipovića, dobio je odgovor da ne bi bilo u redu prepričavati privatne razgovore. Takav stav je etički korektan, ali u političkom smislu naivan, pa i kontraproduktivan. U državi u kojoj se 88 posto stanovništva izjašnjava katolicima, SDP bi takve susrete morao plasirati u javnost kao svojevrsne dokaze popravljanja veza s utjecajnim biskupima.
Važan aspekt u kampanji Ive Josipovića je izborno tijelo koje će pokušati pridobiti. U startu može računati na većinu lijevo orijentiranih birača, posebno u urbanim regijma kao što su Primorje, Istra, Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska. Ta je podrška vrlo izvjesna, posebno kad se zna da Josipović neće griješiti poput Ljube Jurčića koji je nekoliko puta relativizirao ustaški pokret ili branio Marka Perkovića Thompsona. Josipović i zbog ljevičarskih obiteljskih korijena nema takve desničarske sentimente i teško će upasti u takve kritične situacije.

Osiguran na ljevici, sada pokušava osvojiti što više glasova one trećine hrvatskih birača koji se nalaze u političkom centru. HNS-ova anketa u kojoj ostvaruje uvjerljivu prednost nad Hebrangom, ali i Čačićem, Vidoševićem i Vesnom Pusić koji su bliski centru, pokazala je da i u tom biračkom tijelu ima solidnu potporu. U idućim mjesecima Josipović planira turneju po Hrvatskoj, i tada će veliki dio izornih aktivnosti usmjeriti prema tom dijelu elektorata.
S te strane, njegovi javni nastupi, u kojima nema puno žara i žestoke verbalne retorike, mogli bi se pokazati kao prednost. Izgleda kako velik dio birača cijeni staloženost i ozbiljnost kao temelje njegova javnog imidža, premda se i u SDP-u može čuti razmišljanje kako će "netko tko ni kino-dvoranu nije svojim govorom u stanju dići na noge teško postati predsjednik". Ovakve dileme zasad demantiraju ankete po kojima Josipović ima uvjerljivu prednost. Iz vrha SDP-a u subotu su za Nacional potvrdili da i istraživanje javnosti koje je ovih dana proveo SDP ima vrlo slične rezutate poput HNS-ova.

GRADONAČELNIK ZAGREBA Milan Bandić može izići iz stranke i samostalno se kandidirati na izborima, što bi moglo ugroziti Josipovićev pohod na predsjedničku pozicijuGRADONAČELNIK ZAGREBA Milan Bandić može izići iz stranke i samostalno se kandidirati na izborima, što bi moglo ugroziti Josipovićev pohod na predsjedničku pozicijuTreća signifikantna promjena u odnosu na kampanju 2007. odnosi se na dijasporu. Josipović je za Nacional decidirano potvrdio da će dio kampanje odraditi među Hrvatima u Bosni i Hercegovini i nekim drugim državama. Time je prvi put jedan relevantan SDP-ov političar podržao glasačka prava tzv. dijaspore i pokazao bitan zaokret u politici najjače lijeve stranke u Hrvatskoj. SDP je još u eri Ivice Račana snažno kritizirao sudjelovanje dijaspore na hrvatskim izborima, a 2007. jedna od glavnih izbornih poruka Zorana Milanovića glasila je kako o vlasti u Republici Hrvatskoj moraju odlučivati isključivo njezini stanovnici. Zato je odbio ponudu Milana Bandića koji je SDP-u želio donijeti glasove u Hercegovini, a kritike dijaspore nisu izazvale pozitivne reakcije ni u Hrvatskoj. HDZ je iskoristio takvu situaciju i ponovno dobio čak pet zastupnika iz susjedne države. Razumije se da je Josipoviću jasno da ni on u BiH ne može dobiti značajan broj glasova, i baš to pokazuje koliko se u samo dvije godine promijenio način razmišljanja unutar SDP-a. Dijaspora je donedavno bila tabu tema, a danas se počinje doživljavati kao nešto posve prirodno. Ipak, predsjednički će izbori više poslužiti poput generalne probe na kojoj će se vidjeti kako SDP prolazi među Hrvatima u Hercegovini i na što se može računati na idućim parlamentarnim izborima.
Ovakva situacija mogla bi znatno povećati ulogu Milana Bandića, trenutačno najpoznatijeg Hercegovca u hrvatskoj politici. Pred njim su dvije opcije: izlazak iz SDP-a i samostalna kandidatura koja bi bila veoma riskantna, ili ostanak u partiji i obavljanje posla među dijasporom, što bi moglo osnažiti i njegov položaj unutar SDP-a. Neosporno je da bi Josipović želio imati Bandića za saveznika, a to bi zauzvrat osiguralo i zagrebačkog gradonačelnika od napada iz centrale SDP-a. Josipović će pokušati Hebrangu oduzeti dio glasova u još dvije skupine, a to su branitelji i stanovnici Dalmacije. SDP-ov kandidat je iz Makarske i vjeruje da će osvojiti i dio dalmatinskih birača koji su dosad najčešće glasali za HDZ. Da se trendovi mijenjaju, vidjelo se i na lokalnim izborima kad su oporba i neovisni kandidati preuzeli Dubrovnik, Split i Šibenik, iako HDZ još uvijek drži najveći dio te regije.

Slično je i s braniteljima, čije udruge vode osobe bliske HDZ-u. Zato će u Josipovićevoj kampasnji bitnu ulogu imati Ante Kotromanović, čiji bi angažman trebao navesti dio tog glasačkog tijela da ne podrži Hebranga.
Hebrangova pozicija nije dobra, iako izgleda kako je u ovom trenutku najozbiljniji kandidat za ulazak u drugi krug. Ali više od toga taj dugogodišnji neformalni predvodnik desnog krila HDZ-a teško može postići. Njegova jedina prednost jest podrška na koju može računati kao kandidat HDZ-a, ali da to u predsjedničkoj kampanji nije presudan moment, osjetili su 2000. Mate Granić, a 2005. Jadranka Kosor, koji su uvjerljivo poraženi od Mesića. Predsjednički izbori uvelike su personalizirani pa ni potpora vodećih stranaka nije jamstvo pobjede. Andrija Hebrang ima temeljni problem, a to je da je on isključivo kandidat desnice. Otkako je prošle srijede objavljena njegova predsjednička kandidatura, Hebrang je krenuo sa spinovima. Svjestan je na koji dio birača uvijek može računati i sada pokušava pridobiti i one koji podržavaju centar. Isključivo u tom smislu treba gledati na njegov odmak od Rončevića i koncilijantne ocjene političkih protivnika. Ali tko god bude vodio njegovu kampanju, naći će se u nezahvalnoj ulozi opravdavanja političara koji je priznao da priča neistine, i to plasirao kao nešto posve razumljivo i nimalo nemoralno.
Osim toga, uz Hebranga se u prošlosti vezao jedan od najkrupnijih korupcijskih skandala, afera "Shimadzu", a nakon 2003. vodio je smjenu bolničkih ravnatelja koji su izabrani za vrijeme SDP-ove vlade. A kao član vlade i najvažnija osoba hrvatskog zdravstvenog sustava, nakon što mu je dijagnosticiran karcinom prostate, odbio je liječenje u Hrvatskoj i otišao na operaciju u Innsbruck. Vlastitim primjerom pokazao je koliko malo vjeruje hrvatskom zdravstvu.KANDIDATKINJU HNS-a 
Vesnu Pusić, koju je predložio Radimir Čačić za predsjedničke izbore, u prvom krugu, prema anketi
Pulsa napravljenoj za tu stranku, podržava 11 posto ispitanikaKANDIDATKINJU HNS-a Vesnu Pusić, koju je predložio Radimir Čačić za predsjedničke izbore, u prvom krugu, prema anketi Pulsa napravljenoj za tu stranku, podržava 11 posto ispitanika

Čini se da i unutar HDZ-a u podjednakoj mjeri vjeruju u Hebrangove predsjedničke izglede, pa zato i jest puštena vijest o ideji da se za godinu dana produlji mandat Stipi Mesiću. Pokušaj je potpuno beznadan jer za takvo što nema ni najmanje potrebe. Istina, Hrvatska prolazi kroz tešku gospodarsku krizu, ali to nisu nikakve izvanredne okolnosti zbog kojih bi trebalo suspendirati demokratsku proceduru. Uostalom, u oporbi znaju da joj se pruža jedinstvena prilika za preuzimanje vlasti, a predsjednički izbori su prvi dio u cjelokupnoj operaciji. Zato nikom ne pada na pamet baviti se odgodom predsjedničkih izbora.
Pritom će Vesna Pusić će barem još nekoliko mjeseci sudjelovati u predsjedničkoj utrci i za to vrijeme procjeniti kakvi su joj izgledi. Njezini suradnici tvrde kako bi ona kao predsjednica bitno popravila međunarodni položaj Republike Hrvatske i to je njezina glavna prednost pred Josipovićem.
Stvar je u tome što HNS predsjedničke izbore želi iskoristiti kako bi od SDP-a dobio ustupke na idućim izborima za Hrvatski sabor. To znači da će Vesna Pusić - ako ankete u međuvremenu ne pokažu značajan rast njezine popularnosti - na jesen izići iz kampanje i također podržati Josipovića. Zauzvrat bi SDP trebao potpisati zajednički izborni nastup s HNS-om i IDS-om, što u slučaju pobjede implicira i dogovor o budućoj vladi. Takav scenarij posebno je vjerojatan ako se predsjednički i parlamentarni izbori budu održali istovremeno, a to znači da bi vlada Jadranke Kosor trebala pasti potkraj ove godine.

Susret sa Šeksom na domjenku

■ Iako su Nadan Vidošević i Vladimir Šeks demantirali kako su sudjelovali na stanaku održanom u Zadru, na kojem se raspravljalo o mogućoj HDZ-ovoj podršci Vidoševićevoj kandidaturi na predsjedničkim izborima, prema iskazima očevidaca taj sastanak je održan nakon završetka koncerta Joséa Carrerasa, na domjenku za ugledne posjetitelje koncerta u foajeu Arheološkog muzeja, u neposrednoj blizini Foruma gdje je koncert i održan. Upravo na tom domjenku, uz piće i hranu, Šeks i Vidošević zadržali su se u razgovoru duže od sat vremena, za Nacional su ispričali neki od prisutnih. U njihovu društvu bila je i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Te informacije značajno se razlikuju od onoga što su njih dvojica ispričali medijima, tvrdeći kako opisanog sastanka nije bilo. Tako je Šeks u intervjuu Jutarnjem listu ustvrdio kako je s Vidoševićem razmijenio samo dvije rečenice prije početka koncerta jer su sjedili blizu jedan drugoga i kako mu je tada rekao da u HDZ-u uživa loš rejting jer je nedavno javno kritizirao Ivu Sanadera i kako će biti izbačen iz stranke ako se na predsjedničkim izborima kandidira kao neovisni kandidat. Ipak, Nacional posjeduje fotografije na kojima se vidi kako je između mjesta gdje je sjedio Šeks i onoga gdje je sjedio Vidošević ima minimalno pet metara udaljenosti i teško je shvatiti kako bi Šeks sa svoga mjesta mogao komunicirati s Vidoševićem ako nije urlao na sav glas, što sigurno nije učinio. Usto, i Šeks i Vidošević javno su ustvrdili kako su Zadar napustili pola sata nakon koncerta, no iskazi očevidaca to demantiraju. Prema njima Šeks je uistinu Vidoševiću zamjerio što je bio kritičan prema Vladi, no učinio je to tijekom razgovora na domjenku, te mu nakon toga i ponudio ideju da postane kandidat HDZ-a. Nacionalovi izvori tvrde kako je Šeks tu ponudu iznio u svom već poznatom polu-ozbiljnom stilu, te da je razgovor izgledao kao da opipava Vidoševićevu zainteresiranost. Šef HGK doimao se zainteresiranim, no kad su informacije o objavljene u medijima, očito je dogovoreno da se razgovor u javnosti demantiraju

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
16/6/09

vladko1936, 03.08.09. 11:24

Možda i pobijedi Josipović, ali me tješi da je to radila agencija Puls. Ako glasači pređu preko njegovog političkog stava, on koji je ideolog nakaradne suradnje i idejni začetnik suradnje sa Haagom, i koji je profinjeniji igrač od Stipe i tim opasniji, onda mu "Evala" neka bude Predsjednik tog postotka Hrvata, koji u sebi baš neće imati mnogo hrvatskoga. Prati li on suđenje u Haagu i kakav je njegov komentar te tragikomedije, koju je pomogao i sam zakuhati, a svoj obol su joj dali još mnogi u Hrvatskoj. Koliko su bili pritisnuti, a koliko istomišljenici Britanaca, neka za sada ostane otvoreno pitanje.


registracija
8/8/09

tovar62, 08.08.09. 12:54

ni jedan ni drugi nisu izbor ima boljih Primorac,,,mlad skolovan,nicim opterecen,sportas sta znaci zdrav duh u zdravom tjelu,,,,


registracija
23/6/09

Harmon, 09.08.09. 14:52

S obzirom da je predsjednik izbornog povjerenstva sin nekadasnjeg visokog partijskog duznosnika, isto kao i Josipovic, te da se glasovi broje u tajnosti pod kontrolom Mesicevih adlatusa i moze se dogoditi da boljsevicki poluretardirani titoist od Josipovica i pobijedi na izborima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika