11.08.2009. / 16:50

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Hillary Clinton osuđuje kaznu Aung San Suu Kyi

"Tražimo također oslobođenje više od 2.000 političkih zatvorenika među kojima Amerikanca Johna Yettawa", dodala je.

Aung San Suu KyiAung San Suu KyiMianmarskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi "nije trebalo suditi niti ju je trebalo osuditi", kazala je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton, nakon što je sud u Jangonu Aung San Suu Kyi izrekao kaznu od dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora.

"I dalje tražimo da joj se ukine kućni pritvor", kazala je Clinton na rubu posjeta Gomi, na istoku DR Konga, četvrtoj etapi afričke turneje.

"Tražimo također oslobođenje više od 2.000 političkih zatvorenika među kojima Amerikanca Johna Yettawa", dodala je.

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi osuđena je u utorak na tri godine zatvora i prisilnog rada zbog nepoštivanja pravila kućnog pritvora u kojem je od 2003., ali je vođa vojne hunte Than Shwe kaznu ublažio na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Kažnjena je jer je pružila utočište nepozvanu američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj proveo dva dana.

Aung San Suu Kyi (64) provela je u zatvoru ili kućnom pritvoru 14 od posljednjih 20 godina.

I Hrvatska je također osudila kaznu za minanmarsku oporbenu čelnicu. U priopćenju objavljenom iz Ministarstva vanjskih poslova ističe se kako "Republika Hrvatska osuđuje nepoštenu i neutemeljenu presudu izrečenu čelnici mjanmarske Nacionalne lige za demokraciju i dobitnici Nobelove nagrade za mir Daw Aung San Suu Kyi".

Time se Hrvatska pridružila zemljama EU na čelu sa Švedskom koje su već ranije dale oštru izjavu protiv takve presude. EU je s jedne strane najavila zaoštravanje već postojećih sankcija prema mjanmarskom vojnom režimu, ali i intenzivniji angažman i suradnju s azijskim partnerima u pokušaju oslobađanja Daw Aung San Suu Kyi i ostalih političkih zatvorenika u Mjanmaru.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika