13.08.2009. / 09:46

Autor: Martina Čizmić

Jadni Slovenci: Zbog Hrvata "moraju" plaćati stručne savjetnike

Iako je slovenska, kao i hrvatska vlada, prihvatila mjere štednje i naredila kresanje svih nepotrebnih troškova, spor sa Hrvatskom mogao bi ih skupo koštati. I to na više razina

Granični spor postaje sve skuplji Granični spor postaje sve skuplji Da je Hrvatska trn u oku Slovenije, dokazali su blokadom pristupnih pregovora i inzistiranjem na rješavanju graničnog pitanja. No, da će Slovenija zbog Hrvatske "morati" dodatno trošiti, to nitko u Hrvatkoj nije znao.

Naime, kako piše slovenski Dnevnik, zbog slovensko-hrvatskih pregovora, u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova bili su "prisiljeni" sklopiti nove ugovore sa tri međunarodna pravna stručnjaka, koji djeluju kao savjetnici.

Iako je slovenska, kao i hrvatska vlada, prihvatila mjere štednje i naredila kresanje svih nepotrebnih troškova, spor sa Hrvatskom mogao bi ih skupo koštati. I to na više razina.

Prije svega, prema izvještajima iz ministarstava, jedino ministarstvo vanjskih poslova nije ništa uštedjelo. Naveli su kako su otkazali dva ugovora o savjetovanju, ali su "bili prisiljeni sklopiti tri nova ugovora s vrhunskim domaćim međunarodnopravnim stručnjacima, koji savjetuju ministarstvo u pregovorima s Hrvatskom".

Točnije, sklopili su ugovore sa Borutom Bohtetom, Mirjam Škrk i Vasilkom Sancinom i to za 150 eura na sat savjetovanja. Koliko ti stručnjaci zaista i savjetuju ministarstvo u pregovorima nije poznato. No, Dnevnik primjećuje da očito u ministarstvu nedostaje stručnjaka.

Koliko zapravo Slovenija plaća pravni savjet najbolje govori podatak da su prijašnji savjetnici mjesečno dobivali oko 2500 eura, odnosno savjetovali u prosjeku oko 17 sati.

U drugim ministarstvima smatraju kako je dovođenje vanjskih suradnika u trenutnoj situaciji nepotrebno te bi se trebalo okrenuti vlastitom stručnom kadru.

Inače, prema podacima koje je objavio Dnevnik, Hrvatska je do sada "stajala" Sloveniju oko 400 tisuća eura, samo u honorarima stručnim savjetnicima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
13/8/09

avanger, 13.08.09. 13:06

Nas je stalo teh nekaj € vprašajte pa se koliko ste izgubili vi na račun svoje trmoglavosti :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika