13.08.2009. / 14:27

Autor: Hina

Pirati otimaju i u Europi: Produbljuje se misterij nestaloga ruskog broda

"Ako se radi o piratstvu, a čini se gotovo sigurno da je tako, bio bi to prvi slučaj modernog piratstva u tim vodama", rekao je Matvejev

Foto: ReutersFoto: ReutersPirati su vjerojatno oteli ruski trgovački brod koji je prije dva tjedna zagonetno nestao tijekom plovidbe La Mancheom, objavila je finska tvrtka u čijem je brod vlasništvu.

Kremlj je prije nekoliko dana naredio da rusko ratno brodovlje krene u potragu za 98 metara dugim teretnim brodom čiji je misteriozni nestanak zbunio pomorske vlasti diljem Europe i sjeverne Afrike.

Brod "Arctic Sea" koji je plovio pod malteškom zastavom, a kojime upravlja finska kompanija Solchart, prevozio je drvenu građu vrijednu 1,3 milijuna dolara i trebao je 4. kolovoza uploviti u alžirsku luku Bedžaju. U nju nikada nije stigao. Posljednji radijski kontakt s brodom ostvaren je 28. srpnja kod Dovera. Nedugo potom ugašen je elektronički signal koji javlja lokaciju broda.

Takav rasplet događaja mnoge je u Europi potaknuo na bojazan da su se pirati pojavili u sjevernoeuropskim vodama. "Mislim da je gotovo sigurno da je brod otet", rekao je Viktor Matvejev, direktor finske kompanije. "Potpuno je nejasno gdje se on sada nalazi", dodao je.

I dok je piratstvo prilično raširena aktivnost u vodama Roga Afrike, pa njime čak i patroliraju ratni brodovi brojnih zemalja kako bi zaštitili trgovačko brodovlje, njegova pojava u Europi gotovo da bi predstavljala presedan u modernoj povijesti.

"Ako se radi o piratstvu, a čini se gotovo sigurno da je tako, bio bi to prvi slučaj modernog piratstva u tim vodama", rekao je Matvejev.

Kari Naumanen, predsjednik uprave finske tvrtke RETS Timber, koja je prodala drvenu građu koja se nalazila na brodu, izjavio je da brodovi u europskim vodama ne nestaju samo tako. "Još nikada nismo imali nestali brod. Niti na jedan dan. Vrlo je teško shvatiti ovu situaciju.. osim ako nije u pitanju otmica. Teško je povjerovati da bi posada to sama izrežirala, i mora da je u pitanju netko drugi", rekao je Naumanen.

Na brodu se nalazi 15 ruskih članova posade, a ruska se obavještajna služba također aktivno uključila u rasplitanje slučaja. Ispitani su zaposlenici ruske podružnice Solcharta u Arhangelsku, javljaju ruski mediji, ali ne navode pojedinosti. Članovi obitelji mornara pisali su premijeru Vladimiru Putinu i zatražili kriminalističku istragu o nestanku broda. No, zasad nikakve aktivnosti za njegovo pronalaženje nisu urodile plodom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika