13.08.2009. / 16:44

Autor: Hina

EU pooštrio sankcije Mianmaru zbog suđenja Suu Kyi

EU je pooštrio sankcije Mianmaru nakon gušenja mirnih prodemokratskih prosvjeda u rujnu 2007. koje su predvodili budistički redovnici

Europska unija je objavila u četvrtak da je sankcije Mianmaru proširila na članove pravosuđa odgovorne za presudu u suđenju oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi.

U priopćenju vijeća 27 zemalja EU-a piše da su članovi pravosuđa uvršteni na popis dužnosnika vojnog režima kojima će se zamrznuti imovina i zabraniti ulazak u EU.

Mianmarski sud je u utorak osudio Suu Kyi koja je od zadnjih 20 godina 14 provela u zatvoru, na tri godine zatvora - što je hunta na vlasti promijenila u kaznu 18 mjeseci pritvora u njezinoj kući na obali jezera u Yangonu.

EU je suđenje i presudu Suu Kyi nazvao "neutemeljenima" i zatražio je njezino bezuvjetno puštanje na slobodu.

EU je pooštrio sankcije Mianmaru nakon gušenja mirnih prodemokratskih prosvjeda u rujnu 2007. koje su predvodili budistički redovnici.

Mjere obuhvaćaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dužnosnika vojne hunte, njihovih obitelji i suradnika. Uperene su i protiv 1.207 poduzeća u njihovu vlasništvu i u vlasništvu s njima povezanih ljudi, a uključuju i ograničenje diplomatskih veza te prekid nehumanitarne pomoći i razvojnih programa.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika