15.08.2009. / 11:28

Autor: Hina

Američki senator sastao se s čelnikom mianmarske vojne hunte

Webb obnaša dužnost predsjednika pododbora američkog Senata za Istočnu Aziju i Pacifik, a u regiju je doputovao kao predstavnik nove politike predsjednika Obame koji "otpadničkim" državama nudi dijalog

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički senator Jim Webb razgovarao je u subotu s čelnikom mianmarske vojne hunte, generalom Thanom Shweom, a trebao bi se u nedjelju sastati i s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, koja je u kućnom pritvoru, izjavili su vladini dužnosnici.

Ovo je prvi put da je Than Shwe primio jednog američkog dužnosnika. Pojedinosti sa sastanka nisu objavljene.

"Jim Webb sastat će se i s Aung San Suu Kyi u nedjelju neposredno prije svog odlaska iz zemlje", rekao je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Demokratski senator i bliski suradnik predsjednika Baracka Obame, u Mianmar je doputovao u petak iz Laosa. Njegov posjet došao je u vrijeme dok se vojna hunta nalazi na meti međunarodnih kritika zbog osude Suu Kyi na još 18 mjeseci kućnog pritvora. Kažnjena je jer je pružila utočište nepozvanu američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj proveo dva dana.

Očekuje se da će se Webb također zauzeti za oslobađanje Yettawa koji je osuđen u utorak zajedno sa Suu Kyi. Amerikancu je izrečena kazna sedmogodišnjeg zatvora s prisilnim radom.

Webbov posjet Minamaru u sklopu je njegove dvotjedne turneje po jugoistočnoj Aziji tijekom koje će također posjetiti Tajland, Kambodžu i Vijetnam. On smatra da se SAD treba ponovno angažirati u toj regiji na svim razinama.

Webb također obnaša dužnost predsjednika pododbora američkog Senata za Istočnu Aziju i Pacifik, a u regiju je doputovao kao predstavnik nove politike predsjednika Obame koji "otpadničkim" državama nudi dijalog.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika