16.08.2009. / 09:52

Autor: Boris Bilas

Recesija u diplomaciji: Jandroković počinje sa 'sječom' diplomata

Nakon tri ovogodišnja rebalansa proračuna upravo su sredstva namijenjena za diplomatsko-konzularna predstavništva najviše smanjena, i to u ukupnom iznosu od oko 23 milijuna kuna

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićHoće li nakon smanjenja broja općina i gradova u Hrvatskoj recesija ukinuti i pokoje veleposlanstvo ili konzulat u svijetu, još nije izvjesno, ali u Ministarstvu vanjskih poslova potvrđuju da se o tome razmišlja, piše Slobodna Dalmacija.

Prema službenim podacima hrvatska diplomatska mreža obuhvaća ukupno 81 predstavništvo, od toga 51 veleposlanstvo, 6 stalnih misija Republike Hrvatske, 21 generalni konzulat, 2 konzulata te jednu specijalnu misiju RH. U ovoj godini ta bi predstavništva hrvatske porezne obveznike trebala stajati 420 milijuna kuna ili oko 60 milijuna eura.

Nakon tri ovogodišnja rebalansa proračuna upravo su sredstva namijenjena za diplomatsko-konzularna predstavništva najviše smanjena, i to u ukupnom iznosu od oko 23 milijuna kuna.

Uz prepolovljene troškove službenih putovanja, 80-postotno smanjenje reprezentacije te smanjenje troškova najma, najveće uštede u diplomatsko-konzularnoj mreži postignute su značajnim smanjivanjem svih oblika troškova, pa i broja zaposlenih ugovornih diplomata, kažu u Ministarstvu.

Na upit o eventualnom gašenju nekoga diplomatskog predstavništva uslijedio je odgovor: "Imajući u vidu višestruke političke, gospodarske, kulturne i druge posljedice, u ovom se trenutku provodi detaljna analiza opravdanosti ukidanja pojedinih veleposlanstava i konzulata, koja će pokazati je li potrebno ukinuti pojedina diplomatska predstavništva ili u sklopu reorganizacije i racionalizacije poslovanja smanjiti broj djelatnika u njima", rekli su iz ministarstva za Slobodnu Dalmaciju..

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 16.08.09. 16:48

Bilo bi najkorisnije da ovaj nasmjeseni pinikio Jandrokovic smijeni sebe.Dok je bio Ive mogao se slepati, jer mu je gazda vodio vanjsku politiku. No, drugovacja brjemena dohodu...


registracija
20/5/09

BXLCRO, 16.08.09. 20:14

Dok ova Vlada jos kroci , Jandrokovic ce smijeniti samo NEPODOBNE HDZu!! Tu u Bruxellesu u misiji kod EU nemaju sta vise raditi jer su zakazali u pregovorima! Ima ih toliko a to su pogotovo "soferi" i primitivno hercegovacko "osiguranje" !!! Treba to sve na minimum (desetak ljudi) i onima drugima - NOGA iz glavnog grada EU! Dosta nam je te "nase diplomacije" - nama starima !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika