17.08.2009. / 11:14

Autor: Boris Bilas

Imovina BiH u Hrvatskoj na meti domaćih tajkuna

"Imovina kojoj je BiH bila većinski vlasnik obuhvćala je i dječje selo u Cavtatu i odmarališta javnih poduzeća koja su bila u BiH vlasništvu kao što su Energoinvest i odmaralište RSUP-a u Srebrenom kod Dubrovnika", zaključuje Cero.

Valentin InzkoValentin InzkoImovina Bosne i Hercegovine kojoj je ova bivša jugoslavenska republika bila vlasnik na području Hrvatske ovih je dana tema rasprava u susjednoj nam državi. U BiH se trenutno radi na sastavljanju Registra državne imovine, koji je preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) kojim trenutno predsjeda Valentin Inzko.

Svrha mu je raspodjela ili preraspodjela državne imovine između različitih nivoa vlasti, u skladu sa njihovim nadležnostima, a zbog opstrukcije sastavljanja Registra visoki je predstavnik u BiH zabranio prodaju državne imovine u Republici Srpskoj do donošenja Zakona o državnoj imovini, kako bi se ograničila mogućnost nezakonitih privatizacija.

Bivši član Komisije za državnu imovinu Bosne i Hercegovine Muharem Cero u razgovoru za Dnevni avaz govorio je o imovini koju su do 31. prosinca 1990. godine imale ili kojom su upravljale Željeznica BiH i druge tvrtke u BiH, a koja se nalazi na području Hrvatske.

Cero smatra kako popis imovine koji je napravila skupina na čelu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Zoranom Perkovićem nije cjelovit.

"Dio imovine, prema Perkovićevom popisu, uopće nije prikazan. Na takav način nestale su Željeznička stanica u Dubrovniku, cijela pruga od granice do Zelenike, sve željezničke stanice na putu od granice BiH do Crne Gore, odnosno Zelenike, gdje je završavalo vlasništvo Željeznica BiH", tvrdi Cero.

Dalje, on navodi i primjer imovine Crvenog križa te dječje selo Lozica u Dubrovniku, za koju, kako kaže, interes pokazuju hrvatski tajkuni.

"Radi se o ogromnom hotelu i zemljištu do magistrale. Perkovićeva komisija nije evidentirala ni stanove koje je BiH imala u Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i u Beogradu. Imovina kojoj je BiH bila većinski vlasnik obuhvaćala je i dječje selo u Cavtatu i odmarališta javnih poduzeća koja su bila u BiH vlasništvu kao što su Energoinvest i odmaralište RSUP-a u Srebrenom kod Dubrovnika", zaključuje Cero.

Zoran Perković izjavio je kako je Vijeće ministara BiH usvojilo izvještaj Radne grupe, te da je time njen posao završen.

"Naš posao je bio da popišemo imovinu u vlasništvu države kao pravne osobe, a ne imovinu različitih privrednih institucija, uključujući i Željeznice BiH. Imate stotine poduzeća u BiH koja su imala imovinu vani. Međutim, to nije bio naš posao", zaključio je Perković.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika