17.08.2009. / 18:26

Autor: Martina Čizmić

Vatikan: SAD i Britanija nisu spriječile holokaust

Vatikan se trudi povratiti ugled pape Pija XII koji je u povijesti poznat kao "Hitlerov papa", jer nikada nije javno osudio nacizam i antisemitizam

Vatikan optužuje SAD i Veliku Britaniju da su znale za Hitlerove planoveVatikan optužuje SAD i Veliku Britaniju da su znale za Hitlerove planoveSlužbeni vatiskanski časopis L'Osservatore Romano u svom posljednjem broju optužio je vlade SAD-a i Velike Britanije da su prije Drugog svjetskog rata bile upoznate sa Hitlerovim planovima za istrebljenje Židova i da nisu poduzele ništa kako bi se to spriječilo.

Časopis tvrdi da su britanska i američka vlada ignorirale ili prikrivale izvještaje o Hitlerovim planovima te ih optužuje da su bombardiranjem koncentracijskih logora mogle spriječiti holokaust.

Britanski povjesničar Sir Martin Gilbert u svojoj je knjizi Auschwitz i saveznici napisao kako su Židovi molili britansko zrakoplovstvo da bombardiraju taj najozloglašeniji logor i tako spase tisuće života. No, Britanci su odbili ne želeći riskirati živote svojih vojnika.

Vatikanski časopis citira i dnevnik američkog ministra financija Henrya Morgenthaua mlađeg, koji je navodnu ravnodušnost Velike Britanije opisao kao "đavolju kombinaciju britanske hladnokrvnosti i diplomatskih pregovora". Također, Morgenthau tvrdi da je SAD još u kolovozu 1942. bio upoznat sa njemačkim "konačnim rješenjem".

L'Osservatore Romano podsjeća i kako je tadašnji papa Pio XII učinio sve što je mogao kako bi spasio što više Židova.

Inače, ovaj komentar o papi Piju XII mogao bi imati i skrivenu namjeru. Naime, Vatikan se trudi povratiti ugled pape Pija XII koji je u povijesti poznat kao "Hitlerov papa", jer nikada nije javno osudio nacizam i antisemitizam.

No, u Vatikanu tvrde da je istovremeno Pio XII u samostanima i drugim katoličkim ustanovama skrivao Židove, te da je više od 10 tisuća Židova spašeno upravo zahvaljujući njemu.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
14/8/09

picolog1, 17.08.09. 23:39

George Bush-a djed ili pradjed je finacirao Hitlera mislim da je to dosta reci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika