22.08.2009. / 10:31

Autor: Hina

Prvi sastanak izaslanstava Sjeverne i Južne Koreje u dvije godine

Međutim, ured predsjednika je priopćio da nije upoznat s održavanjem takvog sastanka, a ministarstvo za ujedinjenje nije bilo dostupno za komentar.

Hyun In-taek i Kim Yang Gon (Foto: Reuters)Hyun In-taek i Kim Yang Gon (Foto: Reuters)Visoki sjevernokorejski dužnosnici, koji su doputovali u Južnu Koreju kako bi odali počast preminulom bivšem južnokorejskom predsjedniku, sastali su se u subotu s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Hyunom In-taekom, što je prvi sastanak na najvišoj razini dviju država u posljednje dvije godine.

Ministar Hyun In-taek izjavio je nakon dvosatnog sastanka da bi sjevernokorejsko izaslanstvo, koje se trebalo u subotu vratiti kući, moglo odgoditi svoj odlazak, javila je agencija Yonhap.

Lokalni mediji navode da će se dužnosnici iz Pjongjanga kasnije sastati s južnokorejskim predsjednikom Leeom Myung-bakom.

Međutim, ured predsjednika je priopćio da nije upoznat s održavanjem takvog sastanka, a ministarstvo za ujedinjenje nije bilo dostupno za komentar.

Izaslanstvo od šest visokih sjevernokorejskih dužnosnika, koje predvodi glavni tajnik Radničke stranke Kim Ki-nam, formalno drugi čovjek komunističkog režima, doputovalo je u Seul kako bi odalo počast bivšem južnokorejskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir Kim Dae-jungu, koji je umro u utorak u 85. godini.

Taj posjet, smatran novom gestom smirivanja odnosa Sjevera i Juga, događa se nakon mjeseci napetosti između dviju zemalja.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika