24.08.2009. / 16:17

Autor: Andrea Belin

Koliko je zapravo opasan život na visokoj peti

Najčešće zdravstvene tegobe koje uzrokuju cipele na visoku petu su žuljevi, deformacija prstiju, bolovi u listovima, koljenima...

Lijepo, ali bolnoLijepo, ali bolnoVisoke potpetice koje su nezaobilazni modni detalj gotovo svake žene sve češće su glavni krivac zdravstvenih tegoba. Neka najnovija istraživanja potvrdila su da više od osamdeset posto žena ima problema sa stopalima, a među njima je šezdeset posto onih koje svakodnevno nose obuću s visokim potpeticama.

Naime, objašnjenje je vrlo jednostavno, naročito kada je riječ o cipelama kojima se vrh jako sužava. U takvoj obući opterećenje se prenosi na dio noge koji se zove donožje. Dakle, određene skupine mišića su preopterečene dok druge skupine uopće nisu u funkciji.

Najčešće zdravstvene tegobe koje uzrokuju cipele na visoku petu su žuljevi, deformacija prstiju, bolovi u listovima, koljenima...Izvrtanje stopala pa čak i prelomi pojednih kostiju stopala također su sve učestalije pojave kod osoba koje su svakodnevno u cipelama s visokim petama.

Nadalje, pretili pojednici koji najradije nose takvu obuću pate od upale mišića ili tetiva.

Na sreću, zdravstveni problemi ovakvog tipa su izlječivi. U rješavanju takvih poteškoća pomoći će fizikalne terapije ili nošenje odgovarajućih uložaka i naravno, odgovarajuće obuće.

Ukoliko i vi spadate u skupinu obožavateljica visokih potpetica dobro razmislite koliko ih često nosite i jesu li vam ovakvi zdravstveni problemi uistinu potrebni. Vjerujemo da ne želite već u mlađim danima posjećivati liječnika zbog problema s koljenima, kukovima ili kralježnicom.

Vezane vijesti

Istine i zablude: Može li marihuana doista biti lijek

Istine i zablude: Može li marihuana doista biti lijek

Marihuana je dekriminalizirana u Australiji, Češkoj, Makedoniji, Venezueli, Kanadi, Ekvadoru, Meksiku, Čileu, Finskoj, Nizozemskoj, Kolumbiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika