25.08.2009. / 14:59

Autor: Martina Čizmić

Afera Patria: Slovenci spiskali 278 mil. eura na propalu investiciju

Predsjednik Suda Igor Šoltes je istaknuo kako u reviziji nije vidljivo da li je tijekom kupovine počinjeno neko kazneno djelo, ali je jasno da su napravljeni neki propusti

Oklopna vozila Patria mogla bi pokrenuti novu aferu u SlovenijiOklopna vozila Patria mogla bi pokrenuti novu aferu u SlovenijiSlovenija je čini se na pragu nove afere Patrija, vezane uz oklopna vozila finske tvrtke Patria. Nakon što je koliko toliko okončana afera sa primanjem i davanjem mita vezano uz prodaju i kupnju oklopnih vozila Patrija, u javnost je dospjela informacija kako ta vozila neće biti odgovarajuća za slovenske potrebe.

Kako izvještava RTV Slovenija, Računsko sodišče je u svojoj reviziji kupovine 135 oklopnih vozila Patrija za 278 milijuna eura zaključilo kako je to zapravo bila propala investicija.

Naime, tim vozilima slovensko Ministarstvo obrane neće uspjeti ispuniti prihvaćene ciljeve NATO-a, koji su bili na snazi u trenutku kupovine. Nijma čak neće moći ispuniti ni nacionalne ciljeve koji su postavljeni za to razdoblje.

Predsjednik Suda Igor Šoltes je istaknuo kako u reviziji nije vidljivo da li je tijekom kupovine počinjeno neko kazneno djelo, ali je jasno da su napravljeni neki propusti.

Sud je, naime, utvrdio kako planirana sredstva za kupovinu oklopnih vozila neće biti dostatna za kupovinu svih predviđenih vozila sa opremom. Osim toga ministarstvo obrane nije dogovorilo mogućnost mijenjanja stavki iz ugovora, a nije ni provjeravalo realizaciju ugovora. Tako se broj planiranih oklopnih vozila u investicijskoj dokumentaciji razlikuje od broja predviđenog u nacionalnom planu.

Revizori također smatraju kako Ministarstvo obrane nije osiguralo pošteno natjecanje među ponuđačima, čime si je ograničilo manevarski prostor prilikom pregovora. Time je ujedno državi uskratilo povoljniju kupnju. Također, Ministarstvo je dogovorilo zamjenu platformi sa oklopnih vozila za rezervne dijelove, ali nije specificiralo za koje.

Iako je Patrija kasnila prilikom isporuke oklopnih vozila, Ministarstvo obrane nije zaračunavalo nikakve zatezne kamate, iako je na to imalo pravo po ugovoru, čime je ponovno oštetilo državni proračun.

Nalazi revizije koju je provelo Računsko sodišče mogli bi pokrenuti nove istrage unutar Ministarstva obrane, pogotovo jer je bivši ministar obrane Karl Erjavec svojedobno izjavljivao kako je ugovor s Patrijom "najtransparentniji i najracionalniji" do tada.

Vezane vijesti

Erjavec naglasio važnost odnosa s Hrvatskom

Erjavec naglasio važnost odnosa s Hrvatskom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec istaknuo je u srijedu načelnu važnost koju njegova zemlja daje odnosima s Hrvatskom, na briefingu za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika