20.03.2012. / 12:15

Autor: Hina

"Delo": Pozitivan odjek Erjavčeva posjeta Hrvatskoj

Službeni posjet slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca Hrvatskoj te smireni tonovi koji su dominirali u razgovorima potvrdili su očekivanja da će se nastaviti dobri odnosi dviju država iz razdoblja kad su ih vodile prijašnje vlade, navodi u utorak ljubljansko "Delo".

Karl ErjavecKarl ErjavecSlužbeni posjet slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca Hrvatskoj te smireni tonovi koji su dominirali u razgovorima potvrdili su očekivanja da će se nastaviti dobri odnosi dviju država iz razdoblja kad su ih vodile prijašnje vlade, navodi u utorak ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list u komentaru ističe da je dobar znak što je novog slovenskog šefa diplomacije u Zagrebu primio "cijeli državni vrh" iako se, kako dodaje, radilo o "protokolarnom posjetu" odnosno "prvoj službenoj sondaži" dviju vlada koje će, što se tiče bilateralnih odnosa, nastaviti kontinuitet dobrih i prijateljskih odnosa omogućen sklapanjem arbitražnog sporazuma u razdoblju prijašnjih vlada.

"Činjenica je da u odnosima nije zaškripalo nakon izbora, a Erjavčev posjet Zagrebu ostavio dobar osjećaj na obje strane. To govori da novi ljudi na vlasti u Ljubljani i Zagrebu poštuju ono što se postiglo do sada", navodi se u komentaru.

Zato ni jedna ni druga vlada ne bi smjele nasjesti na moguće izazove "provokatora s mrežama", bile te provokacije "političke ili ribarske", navodi "Delo" koje u velikom naslovu na prvoj stranici ističe da će se premijeri Janez Janša i Zoran Milanović "sastati još prije ljeta".

Arbitražni sporazum riješit će pitanje granice, što je bio glavni problem među državama, a Slovenija i Hrvatska će u budućnosti "zbog krize sve češće na vrh prioriteta u odnosima postavljati ekonomska, a manje politička pitanja", navodi list.

"Slovenija i Hrvatska su male zemlje i tržišta, a s obzirom na povijesnu i regionalnu povezanost savezništvo u Europskoj uniji njihova je sudbina", komentira "Delo" poruku Erjavčeva posjeta.

Zato se može očekivati da će Slovenija uskoro ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s EU jer će, kako se navodi, i arbitražni sud riješiti granični prijepor vjerojatno slijedeći model razmišljanja nekadašnjih predsjednika vlada Janeza Drnovšeka i Ivice Račana, ocjena je vodećeg slovenskog lista.

"Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora bit će puka formalnost, nitko ne očekuje nove potrese u odnosima, ne samo u vezi granice nego ni u vezi s pitanjima poput nuklearke Krško i hrvatskih štediša Ljubljanske banke", navodi se u komentaru "Dela" od utorka.

Vezane vijesti

Erjavec naglasio važnost odnosa s Hrvatskom

Erjavec naglasio važnost odnosa s Hrvatskom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec istaknuo je u srijedu načelnu važnost koju njegova zemlja daje odnosima s Hrvatskom, na briefingu za… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 20.03.12. 12:26

Sve je to u redu, podrzavam dobrosusjedske odnose i treba radit na njihovom unapredjenju.

Ali svejedno, tesko se oteti gorkom okusu u ustima da su koristitli teskom ucjenom samo da bi ostvarili svoje 'nacionalne' ciljeve.

Mogli smo se i bez te ucjene dogovoriti za arbitrazu. Ovako je to OK, sa dozom gorcine, umjesto da budemo najbolji prvi susjedi.


registracija
12/2/11

heavyd, 20.03.12. 14:23

uvjek su potrebne 2 strane ..za sve. da se postigne dobro al i slabo..


registracija
10/1/12

imogen, 20.03.12. 20:00

savezništvo sa stokom kao što su slovenci zaboraviti. oni ionako uvijek vrlo rado rade saveze sa srbima, a protiv rh. stoga, fu..off.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika