01.09.2009. / 13:44

Autor: Martina Čizmić

Pahor: Granično pitanje s Hrvatskom je prioritet naše diplomacije

Niti premijer Pahor, ni predsjednik Danilo Türk u svom govoru pred diplomatima nisu otkrili ništa o razgovorima sa hrvatskom stranom

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorU povodu obilježavanja 70 godina od početka Drugog svjetskog rata, slovenski premijer Borut Pahor posjetiti će poljski Gdansk gdje će se po drugi put u mjesec dana susresti sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Sam susret ne bi značio ništa da na posljednjem sastanku u Trakošćanu oboje nisu rekli kako će intenzivirati susrete oko rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije te ga prepustiti "tihoj diplomaciji".

Podsjetimo, tijekom vikenda su se na Bledu u sklopu gospodarskog foruma susredi hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar. Ni nakon tog sastanka u javnost nije procurila nikakva informacija o njegovom sadržaju.

Stoga ne iznenađuje da je slovenski premijer Pahor svojim diplomatima istaknuo kako je rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom na vrhu slovenskih prioriteta.

On je u obraćanju članovima diplomatskog zbora i veleposlanicima u Ljubljani ocjenio kako bi rješavanje pitanja granice među državama rasteretilo slovensku vanjsku politiku i slovenske diplomate po svijetu i omogućilo im da tu energiju usmjere na neke druge projekte.

No, niti premijer Pahor, ni predsjednik Danilo Türk u svom govoru pred diplomatima nisu otkrili ništa o razgovorima sa hrvatskom stranom. Upravo zato slovenski mediji nagađaju da su učestali sastanci hrvatske i slovenske strane znak da su se pregovori pomaknuli s mrtve točke, gdje su zapeli nakon prekida posredovanja Ollija Rehna i Europske komisije.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 01.09.09. 22:58

pahore budaletino ne postoji nikakvo "granično pitanje". Postoji samo slovenska jagma za teritorijem RH. Da postoji nekakvo realno "granično pitanje" već bi odavno vi slovenci("ljudi" bez povijesti i kulture) pristali da se to "pitanje" riješi u Den Haagu! Marš marvo kranjska lopovska!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika