01.09.2009. / 14:00

Autor: Martina Čizmić

Ahtisaari: Zbog graničnog pitanja ni Slovenija možda nije trebala ući u EU

No, unatoč svim preprekama, Ahtisaari je uvjeren da će se na koncu naći rješenje za granični spor, ali samo ako sve strane budu odlučne u tome

Martti AhtisaariMartti AhtisaariBivši finski predsjednik i nesuđeni posrednik u rješavanju hrvatsko-slovenskog granično spora, Martti Ahtisaari, poručio je Europskoj uniji da nastave ohrabrivati Ljubljanu i Zagreb, da budu 'razumni' i riješe granični spor.

U svom je razgovoru za austrijsku tiskovnu agenciju APA, blokadu hrvatskih pristupnih pregovora okarakterizirao "razočaravajućom".

"Nisam za to da bilo koja država blokira normalan pregovarački proces, bez obzira na razlog, jer je to izuzetno nepravedno prema državi kandidatkinji", istaknuo je Ahtisaari te dodao kako bi po njegovom mišljenju puno produktivnije bilo završiti pregovarački proces i tek se tada uhvatiti u koštac sa problemom.

"Ovaj će slučaj zasigurno pokrenuti pitanja unutar EU, treba li uopće primiti u uniju zemlju koja ima neriješena pitanja sa svojim susjedima", rekao je Ahtisaari aludirajući time i na Sloveniju, te dodao kako je možda trebalo zaustaviti i njen ulazak u EU. On smatra da bi rješavanjem graničnog pitanja prije ulaska Slovenije u EU cijela situacija bila puno lakša.

No, unatoč svim preprekama, Ahtisaari je uvjeren da će se na koncu naći rješenje za granični spor, ali samo ako sve strane budu odlučne u tome. U suprotnom, smatra Finac, cijeli će slučaj završiti pred Međunarodnim sudom u Haagu, što bi moglo dodatno usporiti hrvatske pristupne pregovore.

Ono što ga najviše brine je činjenica da bi blokada pristupnih pregovora mogla utjecati na tempo provođenja reformi u Hrvatskoj, što bi u konačnici moglo više štetiti zemlji nego neriješeno granično pitanje sa Slovenijom.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 01.09.09. 15:38

Čitao sam i original,i ustanovio da je nacional puno toga napisao,što Ahtisaari uopšte nije rekao,pogotovo o Sloveniji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika