04.09.2009. / 15:19

Autor: Martina Čizmić

Žbogar: Sanaderov odlazak je bio ključan za rješavanje graničnog pitanja

Iako je pomake u pregovorima o rješavanju graničnog pitanja ocijenio optimističnima, ipak je ostao oprezan u davanju bilo kakvih prognoza za daljnji razvoj događaja

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarKada je početkom srpnja tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader odjednom odlučio otići sa čela hrvatske vlade, kao jedan od razloga za taj potez naveo je i slovensku blokadu pristupnih pregovora.

Dva mjeseca kasnije, premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor izjavili su kako su odnosi u mnogočemu poboljšani te da se punom parom radi na rješenju graničnog pitanja.

"Mislim da je promjena na mjestu predsjednika hrvatske vlade bila važna, ključna zapravo. Sada je potpuno drugačije. Otvoreno razgovaramo i gradimo povjerenje. Po prvi put raspravljamo o pitanju bez cilja na umu. Raspravljamo kako bi obje strane pobijedile", prokomentirao je promjenu "vjetra" u pregovorima s Hrvatskom slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar po dolasku na ministarsku konferenciju u Stockholm.

Iako je pomake u pregovorima o rješavanju graničnog pitanja ocijenio optimističnima, ipak je ostao oprezan u davanju bilo kakvih prognoza za daljnji razvoj događaja. Naglasio je pak, da će o dosad postignutom napretku obavijestiti švedskog premijera i predsjedatelja EU Carla Bildta.

Žbogarov dolazak u Švedsku pobudio je zanimanje većeg broja stranih novinara koji su ga pitali može li se uskoro očekivati neka značajnija promijena u hrvatsko-slovenskim odnosima.

"Trenutno se pregovori vode u potpuno drugačijem tonu, radimo na raspoloženju i jačanju povjerenja među stranama, a toga je proteklih osam mjeseci nedostajalo. Mislim da je to ono što je potrebno za svako rješenje", rekao je Žbogar te dodao kako je slovenska strana svjesna činjenice da Hrvatska želi što prije nastaviti pregovore o pristupanju EU.

No, nije želio odgovoriti na pitanje o glavnim preprekama u rješavanju graničnog pitanja.

"Rekli smo da ćemo uključiti tihu diplomaciju. Upleteni su samo premijer, vanjski ministar i manja grupa stručnjaka i želimo da tako ostane", pojasnio je Žbogar i rekao kako je do sada javnost vršila pritisak kako bi se problem što prije riješio.

Žbogar će se u sklopu ministarskog sastanka susresti i sa hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, nakon čega će zajedno izvijestiti predsjedništvo EU o pomacima u rješavanju slovenske blokade i graničnog pitanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 05.09.09. 00:04

sada vidite ojebine od komentatora tko jr izdajica Ivo je morao otici pod pritiskom jos uvjek tajne Jugoslavenske Udbe,pa i vrapci na grani to vide...neka si Ivo otisa od te bagre....


registracija
27/7/09

columbo, 05.09.09. 08:49

Nema to veze s vezom ni u svezi s Ivom... To je sve sredio Jandrokovic. Fantje nisu odoljele onoj nasmjesenoj telecoj glavi.


registracija
8/8/09

tovar62, 06.09.09. 00:39

colombo,ocito ces jos otkrit toplu vodu,kaj trosis spirine kad si tako bistar,glup si ka matun....a posebno za politiku...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika