05.09.2009. / 11:05

Autor: Hina

WTO presudio da su subvencije EU-a za Airbus A380 ilegalne

Analitičari su ocijenili da pravorijek WTO-a, koji možda godinama neće biti finaliziran, može postaviti novi okvir za državnu pomoć proizvođačima zrakoplova koji moraju utrošiti milijarde dolara u razvoju novog putničkog zrakoplova

Subvencije Airbusu bile su ilegalneSubvencije Airbusu bile su ilegalneSvjetska trgovinska organizacija (WTO) u petak je presudila da je europska tvrtka Airbus primala ilegalne subvencije vlada Europske unije, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

U svojoj privremenoj odluci u predmetu WTO je utvrdio da je svaki paket pomoći za pokretanje proizvodnje putničkog zrakoplova A380 bio ilegalna subvencija.

Boeing i SAD su u tužbi tvrdili da je EU nepošteno subvencionirala zrakoplove kao što su Airbus A350.

EU je pružala pomoć u obliku zajma koji nije trebalo vraćati ako zrakoplov koji je u razvoju ne vrati uloženo. SAD je 2004. podnijela tužbu, osporavajući legalnost takve startne pomoći. U tužbi je navedeno da je Airbus u okviru toga programa primio više od 20 milijardi dolara pomoći od vlada EU.

Dužnosnici američkog ministarstva trgovine smatraju presudu WTO-a "velikom pobjedom", prema osobi upoznatoj s tim pitanjem. Riječ je o najvećem i najskupljem predmetu u 14-godišnjoj povijesti WTO-a, čije je sjedište u Ženevi.

WTO je tiskao svoje izvješće, dugačko oko 1,000 stranica, u samo dvije kopije na papiru koje su dane samo vladama SAD-a i EU-a, navodi WSJ.

"Možemo potvrditi primitak povjerljivog privremenog izvješća", izjavio je Lutz Guellner, trgovinski glasnogovornik EU-a. "To je samo pola priče, druga polovica je tužba koju je EU podnijela protiv SAD-a zbog vladine pomoći Boeingu", dodao je. WTO treba presuditi u tom predmetu kasnije ove godine.

Konačna odluka u predmetu SAD protiv Airbusa bit će donesena iduće godine. Analitičari su ocijenili da pravorijek WTO-a, koji možda godinama neće biti finaliziran, može postaviti novi okvir za državnu pomoć proizvođačima zrakoplova koji moraju utrošiti milijarde dolara u razvoju novog putničkog zrakoplova.

Dužnosnici američke vlade i Boeinga kazali su kako žele da presuda WTO-a nadvlada planove europskih vlada da pomognu Airbusu s 2.9 milijardi eura u razvoju novog zrakoplova dugog doleta A350 koji će konkurirati modelu Boeing 787 Dreamliner.

Vezane vijesti

Rusija bi mogla uvesti gospodarske sankcije SAD-u

Rusija bi mogla uvesti gospodarske sankcije SAD-u

Odnosi između Rusije i SAD-a mogli bi se ponovno zaoštriti zbog pokušaja uvođenja amandmana Jackson-Vanik koji regulira trgovinske i imigracijske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika