06.09.2009. / 20:14

Autor: Martina Čizmić

EU želi uvesti novo mjerilo koje bi zamijenilo BDP

BDP-u se najviše prigovara jer ne mjeri stabilnost okoliša niti uključenost svih građana u društvenu zajednicu

BDP bi trebalo zamijeniti novo mjerilo koje se tek treba izraditiBDP bi trebalo zamijeniti novo mjerilo koje se tek treba izraditiEuropska komisija ovog će tjedna objaviti dokument u kojem će i službeno predložiti odbacivanje BDP-a kao pokazatelja gospodarskog rasta te uvođenje drugačijeg mjerila koje će preciznije pokazivati napredak neke zemlje.

Kako piše Večernji list, EK će u novo mjerilo uključiti i socijalne i ekološke čimbenike.

BDP-u se najviše prigovara jer ne mjeri stabilnost okoliša niti uključenost svih građana u društvenu zajednicu. Zato će EK kreirati i indeks okoliša, a mjeriti će se i kvaliteta života i blagostanja građana Europske unije.

Već sljedeće bi godine trebao biti predstavljen "indeks o pritiscima na okoliš", koji bi obuhvatio razine onečišćenja, pokazatelje o klimatskim promjenama i potrošnji energije te bioraznolikosti.

No, da bi zemlje EU zaista odbacila BDP kao mjerilo, novo će mjerilo prvo morati proći raspravu u Europskom parlamentu a onda i prihvaćanje u svim zemljama članicama.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika