08.09.2009. / 09:00

Autor: Andrea Belin

Kako zauvijek pobijediti meteropatiju

Na svu sreću, zdravstveni problemi takvog tipa nestaju čim se vrijeme stabilizira. Ipak, postoje tehnike kojima možemo ublažiti loš utjecaj vremena na zdravlje

Meteropati pate od glavoboljaMeteropati pate od glavoboljaKod nekih osoba vremenske promjene, kao što je primjerice nagli pad temperature koji nas je iznenadio proteklog vikenda, izazivaju zdravstvene tegobe. Upravo je snažan utjecaj vremena zaslužan za razvoj biometeorološke prognoze čiji je cilj upozoriti osobe osjetljive na vrijeme.

Na svu sreću, zdravstveni problemi takvog tipa nestaju čim se vrijeme stabilizira. Mi vam nudimo nekoliko načina kako bi tih nekoliko dana u borbi s vremenom vi izašli kao pobjednik!

Tko je najpodložniji meteropatiji?
Na nagle vremenske promjene reagiraju gotovo svi, međutim pad ili porast temperature najteže pada kroničnim bolesnicima. Iako redovito uzimaju propisane lijekove, osobe podložne vremenskim promjenama tih dana se ne osjećaju dobro. Meteoropatske tegobe osjećaju i žene u menopauzi. Osobe koje burno ragiraju na vrijeme, a prije toga im nije dijagnosticirana nikakva bolest, trebale bi napraviti detaljan liječnički pregled.

Simptomi
Nagle vremenske promjene utječu na fizičko i psihičko stanje ljudi. Ukoliko vaš organizam reagira na vrijeme, tih dana osjećati ćete umor, nedostajat će vam koncentracije, biti ćete razdražljivi i patiti ćete od nesanice.
Što se tiče fizičkih tegoba, javljaju se glavobolje, migrene, mučnine, vrtoglavice, reumatske tegobe i bolovi u mišićima. Vremenske promjene izazivaju srčane i moždane udare, upale pluća i asmatične napade.

Kako se liječiti?
1. Kako bi spriječili glavobolju, izbjegavajte stresne situacije. Odmarajte se u mračnoj prostoriji i tuširajte se naizmjence toplom i hladnom vodom.
2. Neovisno o simptomima, jedite što više voća i povrća.
3. Izbjegavajte teške namirnice, a svakako izbjegavajte obilne obroke.
4. Osobe koje imaju niski tlak trebale bi konzumirati veće količine vode i prirodnih sokova.
5. Osobe s visokim tlakom moraju izbjegavati namirnice bogate masnoćama, alkohol i cigarete. Ista terapija preporuča se osobama s kardiovaskularnim bolestima.
6. Bolovi u zglobovima, kostima i mišićima naročito su izraženi prilikom vremenskih promjena. Savjetuje se konzumacija namirnica koje obiluju kalcijem i omega-3 masnim kiselinama.

Vezane vijesti

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Hrvatska na lijekove troši više nego što bi trebala s obzirom na rast bruto društvenog proizvoda (BDP), istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika