08.09.2009. / 15:46

Autor: Hina

Karzai pobjeđuje na afganistanskim izborima

Jedan zapadni diplomat rekao je za novinsku agenciju dpa da su zapadne misije u Afganistanu vrlo zabrinute zbog navoda o prijevari te da pokušavaju uvjeriti predsjednika Karzaija da se ne miješa u istragu pritužaba koju provodi neovisno izborno povjerenstvo

Hamid KarzaiHamid KarzaiAfganistanski predsjednik Hamid Karzai osvojio je 54 posto glasova na predsjedničkim izborima održanima 20. kolovoza, pokazali su djelomični rezultati koje je u utorak objavilo afganistansko izborno povjerenstvo, prenose agencije.

Povjerenstvo je nakon prebrojenih glasova s 91 posto biračkih mjesta objavilo da je Karzai prvi put u tijeku brojenja nadmašio granicu od 50 posto što bi mu dostajalo za pobjedu u prvom izbornom krugu, prenosi Reuters.

Njegov glavni protukandidat Abdulah Abdulah osvojio je 28,3 posto glasova.

Povjerenstvo je objavilo da u rezultate nije uključeno oko 600 biračkih mjesta na kojima su prijavljene veće nepravilnosti.

SAD i Ujedinjeni narodi u utorak su pojačali pritisak na afganistansku vladu da dopusti istragu sve većeg broja navoda o namještanju izbora.

Jedan zapadni diplomat rekao je za novinsku agenciju dpa da su zapadne misije u Afganistanu vrlo zabrinute zbog navoda o prijevari te da pokušavaju uvjeriti predsjednika Karzaija da se ne miješa u istragu pritužaba koju provodi neovisno izborno povjerenstvo.

CNN je javio, prenoseći izjavu dužnosnika američkog State Departmenta, da su se veleposlanik SAD-a u Afganistanu i dužnosnici UN-a sastali s Karzaijem u ponedjeljak kasno navečer i pozvali ga da dopusti povjerenstvu da istraži navode protiv vlade koje je iznio Karzaijev glavni protivnik na izborima Abdulah Abdulah.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika