08.09.2009. / 19:01

Autor: Hina

Nijemci korak bliže ratificiranju Lisabonskog ugovora

"Ne treba nam nacionalizam, ni s desnice ni s ljevice, nego mirna, inovativna, gospodarski snažna, socijalna i demokratska Europa, a toga ćemo više dobiti Lisabonskim ugovorom", rekao je Oppermann u Bundestagu

Njemački zastupnici prihvatili su u utorak zakonske promjene koje bi trebale otvoriti put ratificiranju Lisabonskog ugovora o reformi Europske unije i prebacili odgovornost na Irsku da sporazum prihvati na referendumu idući tjedan.

Bundestag, donji dom parlamenta, podupro je zakonske promjene pošto je najviši njemački sud zatražio u lipnju da vlada kancelarke Angele Merkel zakonske odredbe glede sporazuma o EU-u prilagodi njemačkom ustavu.

Promjene mora još odobriti i Bundesrat, gornji dom, prije nego predsjednik Horst Koehler potpiše ugovor koji bi trebao olakšati donošenje odluka u Uniji.

Osim Njemačke moraju ga odobriti još samo tri zemlje EU-a: Irska, Poljska i Češka.

Zastupnici u Bundestagu prihvatili su zakonske promjene velikom većinom od 446 glasova, a protiv je bilo samo 46.

Promjene njemačkog zakona obvezuju vladu da parlament "potanko i što brže" izvijesti o poslovima EU-a i daju parlamentu pravo da izrazi službeno stajalište o bilo kojem pitanju EU-a o kojem vlada raspravlja u Bruxellesu.

Ugovor "približava Europu ljudima", rekla je Merkel u obraćanju Bundestagu.

Thomas Oppermann, koji je u ime socijaldemokrata vodio međustranačke pregovore o zakonu, rekao je da Njemačka i Europa trebaju ugovor.

"Ne treba nam nacionalizam, ni s desnice ni s ljevice, nego mirna, inovativna, gospodarski snažna, socijalna i demokratska Europa, a toga ćemo više dobiti Lisabonskim ugovorom", rekao je Oppermann u Bundestagu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika