11.09.2009. / 14:20

Autor: Boris Bilas

Pomutnja na Ustavnom sudu: Kazne za parkiranje ipak treba platiti

Parkirne karte čine 20 posto gradskih proračuna, a u Zagrebu iznose i do 250 kuna. Tako Zagrebparking godišnje uprihodi oko 20 milijuna kuna. Direktor Zagrebparkinga i predsjednik Hrvatske parking udruge Mate Kraljević najavio je kako se nada da će se nastaviti raditi kao i dosad

Predsjednica Ustavnog suda Jasna OmejecPredsjednica Ustavnog suda Jasna OmejecSvi pravilnici gradova i općina o naplati parkiranja, koje je Ustavni sud ocijenio neustavnim, prestaju važiti tek 31. prosinca 2009. Do tog su datuma oni na snazi i obvezuju sve na koje se primjenjuju, priopćio je Ustavni sud.

"Izjava suca-izvjestitelja, emitirana u jučerašnjem Dnevniku HTV-a, bila je vezana uz pojedinačne sudske postupke pred redovnim sudovima, a ne uz odluku Ustavnog suda. Ustavni sud upućuje ispriku građanima ako je izjava pogrešno shvaćena", navodi se u priopćenju koje je potpisala predsjednica Suda Jasna Omejec.

Podsjetimo, Ustavni sud RH u ožujku je donio odluku kako je naplata parkiranih kazni protuzakonita i protuustavna. Određen je i zakonski rok za prilagodbu, no građani nisu znali jesu li tom periodu dužni plaćati kazne koje izriču parkirna poduzeća.

Parkirne karte čine 20 posto gradskih proračuna, a u Zagrebu iznose i do 250 kuna. Tako Zagrebparking godišnje uprihodi oko 20 milijuna kuna. Direktor Zagrebparkinga i predsjednik Hrvatske parking udruge Mate Kraljević najavio je kako se nada da će se nastaviti raditi kao i dosad. U protivnom, kaže, radi se o anarhiji.

I splitski parkirni koncesionar trpi milijunsku štetu jer je i Županijski sud u Splitu naplatu parkirnih kazni u Omišu proglasio nezakonitom. Stoga ondje već traže model da svoj pravilnik usklade s odlukom Ustavnog suda. Prema riječima direktora Prometa Igora Vitića sadašnje kazne platit će se sigurno samo će se one zvati drugačije.

Vezane vijesti

Deponij Zagrebparkinga premješten na Zagrebački velesajam

Deponij Zagrebparkinga premješten na Zagrebački velesajam

Deponij "pauk" službe Zagrebparkinga za vozila premještena zbog prekršaja, od danas, 4. lipnja u 8 sati, nalazi na novoj lokaciji na Zagrebačkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika