11.09.2009. / 17:30

Autor: Hina

U slovenskom parlamentu počela rasprava o dogovoru Pahora i Kosor

Na sjednici odbora može se očekivati živa rasprava, a odluka parlamentarnih stranaka na vladin prijedlog bit će poznata sredinom idućeg tjedna

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarU slovenskom parlamentu u petak je popodne počeo sastanak na kojemu ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izvješćuje stranke o sadržaju i smislu dogovora slovenskog predsjednika vlade Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i načinu rješenja graničnog pitanja.

Zajednički sastanak članova odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja zatvoren je za javnost. Žbogar pred početak sastanka nije želio dati izjavu, rekavši da o pojedinostima sporazuma najprije treba obavijestiti zastupnike.

No uoči sastanka Žbogar je novinarima nakon susreta sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem odgovorio i na pitanje novinara kad će slovenski parlament omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

"Nadam se da će to biti što prije", rekao je Žbogar.

Dodao je da mnogo toga ovisi o raspravi na zajedničkoj sjednici dvaju odbora.

Žbogar se u petak sastao s Jeremićem s kojim je razgovarao o jačanju slovensko-srbijanskih bilateralnih odnosa.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz izvora u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, u petak još ne treba očekivati odluku o tome hoće li parlamentarne stranke poduprijeti prijedlog Pahorove vlade. Ona predlaže da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori, a usporedno nastave i razgovori o rješenju graničnog pitanja arbitražom koju je preko europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna sredinom lipnja ponudila Europska komisija.

Na sjednici odbora može se očekivati živa rasprava, a odluka parlamentarnih stranaka na vladin prijedlog bit će poznata sredinom idućeg tjedna, neslužbeno je preneseno Hini.

Da bi prijedlog koji je Pahor u petak prihvatio na sastanku s Kosor bio i prihvaćen, mora dobiti natpolovičnu potporu odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove.

Potpuna stajališta stranaka o prijedlogu deblokade i rješavanja graničnog pitanja bit će poznata kad Pahor završi razgovore s predsjednicima parlamentarnih stranaka koje je Pahor već najavio za idući tjedan.

U svojim prvim reakcijama stranke koje sudjeluju u vladi poduprle su dogovor i izjavu koju je s tim u svezi Kosor poslal švedskom predsjedništvu Europske unije.

"Riječ je o koraku naprijed", izjavio je uoči popodnevnog zatvorenog sastanka u slovenskom parlamentu zastupnik Franco Juri iz stranke Zares.

"Sada su stvoreni uvjeti za dijalog i ozbiljne pregovore", rekao je Juri, dodavši da je najveći uspjeh tajne diplomacije u zadnjih mjesec i pol u tome što je Slovenija osigurala hrvatsku izjavu da nijedna izjava ili hravtski zakon ne prejudiciraju granično rješenje u postupku arbitraže te da će za to jamčiti Europska unija.

O dogovoru Pahora i Kosor suzdržaniji su liberalni demokrati, manja stranka u Pahorovoj koalicijskoj vladi. Njihov je zastupnik Anton Anderlič prije sastanka bio nezadovoljan što zastupnici nisu pravodobno obaviješteni o dogovoru s Hrvatskom.

Anderlič je rekao da mu se nije svidjela diplomatska aktivnost koja se događala pred očima javnosti, ali da je suzdržan i prema tajnoj diplomaciji koja u zadnji trenutak obavještava zastupnike o sporazumu s Hrvatskom.

Negdašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ime Slovenske demokratske stranke, koju vodi bivši premijer Janez Janša, da dogovor nije nikakvo spektakularno i povijesno dostignuće. Rupel se nije jasno izrazio ni za dogovor ni protiv njega.

Dogovor s Hrvatskom napale su, međutim, kako se moglo i očekivati, Slovenska pučka stranka i Slovenska nacionalna stranka. Predsjednik potonje Zmago Jelinčič izjavio je prije sastanka u parlamentu da je dogovor Pahora i Kosor "obična svinjarija" te zaprijetio organiziranjem referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika