11.09.2009. / 19:29

Autor: Hina

Žbogar: Hrvatska pristala da pristup EU bude povezan s rješenjem graničnog pitanja

Žbogar je nakon sastanka izjavio da očekuje da će idućeg tjedna članovi odbora podržati prijedlog dogovora koji su u četvrtak potvrdili Pahor i Kosor

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarHrvatska je, prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, svojom izjavom u okviru dogovora predsjednika dviju vlada Boruta Pahora i Jadranke Kosor, po prvi put pristala da njezin pristupni proces učlanjenja u Europsku uniju bude povezan s rješenjem graničnog pitanja.

U slovenskom parlamentu u petak kasno poslije podne završen je sastanak iza zatvorenih vrata na kojemu je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar članovima odbora za vanjske poslove i odbora za europske poslove dao pojašnjenje dogovora predsjednika vlade Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Žbogar je nakon sastanka izjavio da očekuje da će idućeg tjedna članovi odbora podržati prijedlog dogovora koji su u četvrtak potvrdili Pahor i Kosor.

Što se tiče njegova nastupa pred zastupnicima, Žbogar je rekao da je bilo riječi o pismu koje je švedskom predsjedništvu EU u petak uputila Kosor, te o odgovoru švedskom predsjedništvu koje Slovenija treba dati kako bi se sazvala pristupna konferencija za Hrvatsku, odnosno deblokirali pristupni pregovori.

"Slovenska je vlada danas donijela odluku kojom predlaže parlamentu da dade suglasnost na dogovor dvoje premijera. Zastupnici su danas dobili na stol pismo premijerke Jadranke Kosor švedskom predsjedništvu", rekao je Žbogar, dodavši da su zastupnici odlučili da za odluku uzmu još nekoliko dana.

Žbogar je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da se dogovorom Pahora i Kosor predviđa i rješavanje graničnog pitanja, te da je izjava koju je u petak dala premijerka Kosor različita od izjave koju je za deblokadu u prosincu prošle godine predlagalo francusko predsjedništvo.

Slovenska je vlada dala prijedlog da se ta izjava prihvati i hrvatski pristupni pregovori nastave, dodao je.

"U prijedlogu francuskog predsjedništva nije bilo tih jamstava, a sada one postoje", rekao je Žbogar.

Prema shvaćanju obiju strana sada postoji volja i dovoljno jamstava da se granično pitanje riješi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te da Slovenija u tom smislu" sve instrumente ima u svojim rukama, pojasnio je.

Pahor je u izjavi za komercijalnu televiziju POP TV danu nakon sastanka, rekao da sadašnje rješenje koje je predloženo štiti slovenski interes.

Po njegovim riječima, slovenska vlada odlučna je u svojoj namjeri da dobije potvrdu stranaka kako bi se dogovor primijenio i hrvatski pristupni pregovori nastavili, a očekuje se da će to biti postignuto idućeg tjedna.

Očekuje se da će idućeg tjedna na zajedničkoj sjednici odbora za vanjske poslove i odbora za europske poslove zastupnike o dogovoru informirati predsjednik vlade Pahor, nakon čega će dobiti njihovu privolu.

Po Žbogarovim riječima, Hrvatska je svojom izjavom po prvi put pristala da njezin pristupni proces učlanjenja u Europsku uniju bude povezan s rješenjem graničnog pitanja.

Predsjednica odbora za europske poslove slovenskog parlamenta Darja Lavtižar-Bebler izjavila je za Hinu nakon sastanka da se raspravljalo o pismu koje je švedskom predsjedništvu uputila hrvatska premijerka Kosor i o mišljenju koje švedskom predsjedništvu treba uputiti Slovenija, kako bi se pregovori Hrvatske s EU nastavili.

Bebler je izjavila da su zastupnici na zatvorenoj sjednici iznijeli neke ideje kako bi se osiguralo da proces pristupanja Hrvatske EU i rješenje graničnog pitanja budu još vjerodostojniji.

Dogovor premijerke Kosor sa premijerom Pahorom nazvala je "korakom naprijed" prema rješenju otvorenih pitanja.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

registracija
16/6/09

vladko1936, 11.09.09. 21:34

Ne znaš tko ovdje laže! Po Žbogaru, opet ucjena! Po našim vijestima arbitraža, pa kada završi. Ulaz bez obzira na tok pregovora, kada ispunimo svoje 33 stavke. Još će biti povuci, potegni. Onda Rehhn, nejasan po pitanju ulaska Hrvatske u EU, mogao je barem odmah reći : "U 21. stoljeću..."


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.09.09. 00:44

Nevjerojatno, sad kad je slovenijica ("državica" bez povijesti i kulture) stjerana u kut (rečeno joj je "no, no" - USA) sad ju Kosorova izvlači i umjesto da veli "ili sud u Haagu ili ništa" ona popušta i opetovano pristaje na nedefiniranu "arbitražu", "olakšavanje" ili "medijaciju" i time opet uvodi u podvalu razne učitelje i svekolike gulanfere i masone. Pa zašto je izgubljeno toliko vremena da bi se sad vratili na ta slovenska sran*a i podvale? Uvjeren sam da Kosorova nije baš ništa naučila iz dosadašnjih slovenskih podvala i smicalica. Kosorova skoncentriraj se žurno pozovi akademike Iblera i Rudolfa, dobro ih poslušaj i promjeni ploču dok još nije kasno. Veleizdaja je opasna rabota!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika