12.09.2009. / 09:11

Autor: Hina

SAD pozdravlja prekretnicu u pregovorima Hrvatske i Slovenije

Uz isticanje trajne potpore SAD-a euratlantskim integracijama, naglašava se da sporazum Slovenije i Hrvatske "šalje pozitivnu poruku svim zemljama regije".

Sjedinjene Države u petak su snažno pozdravile dogovor Hrvatske i Slovenije, koji će omogućiti deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije, te nastavak pregovora o rješavanju graničnog spora, kao doprinos euroatlanstkim integracijama i stabilnosti jugoistočne Europe.

"Snažno pozdravljamo rješavanja tog pitanja kao dio šireg procesa euroatlantskih integracija i regionalne stabilnosti", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

"SAD poziva dvije strane da nastave putem dijaloga. I Hrvatska i Slovenija su djelovale u svom najboljem interesu pri postizanju ovoga sporazuma. Mi smo prijatelji i saveznici obiju zemalja i veselimo se nastavku produktivne suradnje", istakao je Crowley.

Na pitanje Hine je li s američke strane pružena pomoć ili ohrabrenje u dosadašnjem tijeku hrvatsko-slovenskih pregovora, te planira li SAD pružiti pomoć u nastavku pregovora dviju zemalja, glasnogovornik State Departmenta je kazao da je "SAD imao značajne razgovore s obje strane" te da je "pomogao u tihoj diplomaciji".

"Imali smo značajne razgovore s obje zemlje. Sretni smo da su uspjele razraditi ovo rješenje. Mislimo da je to situacija u kojoj su obje strane na dobitku. U mjeri u kojoj smo pomogli u tihoj diplomaciji, drago nam je da smo odigrali svoju ulogu, ali je jasno da su u žarištu bile dvije zemlje", odgovorio je Crowley.

State Department je u petka objavio i pisano priopćenje svog glasnogovornika Iana Kellya, u kojem ističe da su dogovorom Hrvatske i Slovenije "zacrtani koraci za rješenje...dugotrajnog bilateralnog spora", što će omogućiti nastavak napredovanja Hrvatske prema članstvu u EU.

U priopćenju se ističe i osobni doprinos predsjednika vlada dviju zemalja u postizanju dogovora.

"Posebno čestitamo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i slovenskom premijeru Borutu Pahoru za njihovo snažno osobno vodstvo i stratešku viziju u postizanju tog sporazuma", kaže se u priopćenju.

State Department je odao priznanje i Europskoj komisiji, te švedskom predsjedništvu EU-a za doprinos procesu.

Uz isticanje trajne potpore SAD-a euratlantskim integracijama, naglašava se da sporazum Slovenije i Hrvatske "šalje pozitivnu poruku svim zemljama regije".

State Department je pozvao Sloveniju i Hrvatsku da djeluju brzo i pozitivno na provedbi sporazuma.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika