12.09.2009. / 17:41

Autor: Hina

Afganistan: Karzai i dalje u uvjerljivom vodstvu

Razlika između dvojice kandidata, koja je u prvim izvješćima o privremenim rezultatima bila veoma mala, postupno se povećavala. IEC od 25. kolovoza objavljuje privremene rezultate 'na kapaljku'

Hamid KarzaiHamid KarzaiAfganistanski predsjednik Hamid Karzai i dalje nadmoćno vodi u prebrojavanju listića s predsjedničkih izbora sa 54,3 posto osvojenih glasova, po privremenim rezultatima koji su objavljeni u subotu nakon što je obrađeno 95 posto biračkih mjesta i koji su još podložni promjenama ovisno o ishodu istrage zbog izborne prijevare.

"Rezultate sa svih biračkih mjesta objavit ćemo na idućoj tiskovnoj konferenciji" u ponedjeljak, rekao je Daud Ali Nadžafi, član neovisnog izbornog povjerenstva (IEC) zaduženog za prebrojavanje glasova.

Privremeni rezultati objavljeni u subotu obuhvaćaju 95 posto biračkih mjesta, ili 5.800.000 glasova. No od tih 95 posto, 2,15 posto glasačkih listića ostavljeno je po strani radi istrage o prijevari, dodao je Nadžafi.

Predsjednik na odlasku Hamid Karzai prikupio je 54,3 posto glasačkih listića koji su proglašeni valjanima i tako ostao iznad praga od 50 posto, koji mu omogućuje pobjedu u prvom krugu. Ti su rezultati ipak djelomični i podložni su znatnim promjenama, dok se ne prebroje listići sa svih biračkih mjesta i dok se ne završi nekoliko istraga zbog prijevare.

Glavni Karzaijev suparnik, bivši ministar vanjskih poslova Abudlah Abdulah, osvojio je 28,1 posto glasova.

Dan nakon izbora Abudlah je optužio Karzaija za prijevaru velikih razmjera, uz pomoć afganistanske države.

Razlika između dvojice kandidata, koja je u prvim izvješćima o privremenim rezultatima bila veoma mala, postupno se povećavala. IEC od 25. kolovoza objavljuje privremene rezultate 'na kapaljku'.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika