13.09.2009. / 09:50

Autor: Hina

Video: Marš protiv Obame - Masovni prosvjed u Washingtonu

Slični prosvjedni skupovi, s manjim broj sudionika, u subotu su se održali i u drugim dijelovima SAD-a, a glasnogovornik FreedomWorksa, Adam Brandon, kazao je da su to prve napukline u oblaku liberalizma koji se spustio na Sjedinjene Države nakon izbora 2008. godine

Foto: ReutersFoto: ReutersTisuće konzervativnih prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Washingtona na maršu prema Kongresu na Capitol Hillu, kako bi pozvali na zaustavljanje pretjerane potrošnje administracije demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Oko 30.000 ljudi registriralo se online za "Marš na Washington" - prosvjedni mimohod duž Avenije Pennsylvania i okupljanje na Capitol Hillu, prema jednom od pokrovitelja prosvjeda, 'FreedomWorks', washingtonskoj udruzi koju vodi bivši čelnik republikanske većine u Predstavničkom domu, Dick Armey iz Teksasa.

FreedomWorks i drugi pokrovitelji prosvjeda, uključujući Tea Party Patriots i ResistNet, čine koaliciju konzervativnih skupina koje su tijekom proljeća i ljeta diljem SAD organizirali prosvjede protiv reforme zdravstva, povećanja poreza i vladine potrošnje koja povećava ogromni državni dug od 11,8 bilijuna dolara.

Subotnji skup u Washingtonu kulminacija je autobusnog pohoda prosvjednika kroz 34 američka grada, dugog 11.000 kilometara, koji je počeo 28. kolovoza u Sacramentu, u Kaliforniji.

Organizatori "Marša na Washington" najavili su ga kao najveće okupljanje fiskalnih konzervativaca u glavnom gradu SAD u povijesti. Službeno se procjenjuje da je okupljeno oko 60.000 ljudi.

Na prosvjedu sudjeluju i drugi konzervativci koji se protive Obami i nastoje delegitmizirati njegovo vođenje zemlje, uključujući i tzv. "birtherse", koji osporavaju Obami pravo da bude predsjednik, tvrdeći da nije rođen u SAD-u već u Keniji. Ustav propisuje da predsjednik mora biti rođen u SAD-u.

Tu su i oni koji njegovu administraciju izjednačuju s nacističkim režimom, noseći Obamine portrete s Hitlerovim brčićima.

Izrazito podcjenjivački odnos prosvjednika prema Obaminoj administraciji, i njemu osobno, odražava i prikriveni rasizam, posebno kod aktivista s američkog Juga, koji jednostavno ne prihvaćaju prvog crnačkog predsjednika SAD-a, ocjenjuju politički analitičari.

Prosvjednici uzvikuju "USA!", "Što je previše je previše!", "Lažeš! Lažeš" (upadica tijekom Obamina ovotjednog govora u Kongresu), "Pelosi odlazi!".

Na transparentima su natpisi poput "Od Obamina zdravstva sam bolestan", "Dosta oporezivanja", "Carevi spadaju u Rusiju" (aluzija na desetine Obaminih dužnosnika s posebnim nadležnostima koje se kolokvijalno naziva Carevima), "Audacity of dope" (Smionost droge - poigravanje s naslovom Obamine knjige Audacity od hope - Smionost nade) i druge.

Sanacija banaka koju je tijekom zime provela Obamina administracija, poslužila je kao inicijator za pokret fiskalnih konzervativaca, izjavio je Matt Kibbe predsjendik FreedomWorksa.

Među govornicima na prosvjedu su Dick Armey, republikanski kongresnik Mike Pence iz Indiane, i republikanski senator Jim DeMint iz Južne Karoline, poznat po izjavi da je reforma zdravstva "Waterloo" za Obamu i da ga na njoj treba "slomiti".

Slični prosvjedni skupovi, s manjim broj sudionika, u subotu su se održali i u drugim dijelovima SAD-a, a glasnogovornik FreedomWorksa, Adam Brandon, kazao je da su to prve napukline u oblaku liberalizma koji se spustio na Sjedinjene Države nakon izbora 2008. godine.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika