14.09.2009. / 13:55

Autor: Hina

Karadžić od Hrvatske traži dokumente o krijumčarenju oružja u BiH

Pozivajući se na izvješće nizozemske vlade o događajima u Srebrenici, Karadžić tvrdi da su u krijumčarenju oružja sudjelovali i američki te turski vojni zrakoplovi koji su redovito, putem zračnog mosta nad Tuzlom, opskrbljivali Armiju BiH oružjem i opremom koja je kasnije raspoređivana u Žepu i Srebrenicu

Radovan KaradžićRadovan KaradžićRatni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen u Haagu za ratne zločine zatražio je od Haaškog suda (ICTY) da Hrvatskoj izda obvezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, među ostalima i onima o navodnom krijumčarenju oružja u BiH preko Hrvatske.

Karadžić, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, od Zagreba traži izvješća, fotografije i snimke o dostavi oružja Armiji BiH preko zračne luke Pleso, radi priprema za suđenje koje bi trebalo početi u listopadu ove godine.

Karadžić traži da se u hrvatskim arhivima pronađu i daju mu na uvid dokumenti o prisutnosti američkih specijalaca i obavještajaca u BiH te o korištenju UNPROFOR-a, UN-ovih promatrača i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje Bošnjaka.

Među traženim dokumentima su i obavještajni podaci o pokolju na sarajevskoj tržnici Markale u veljači 1994. koji, smatra Karadžić, upućuju na odgovornost Bošnjaka za taj zločin, dokumenti o navodnoj odgovornosti Bošnjaka za ubojstva civila u opkoljenom Sarajevu te obavještajni podaci o sastanku s Richardom Holbrookom u Beogradu u ljeto 1996. na kojem se, kako uporno tvrdi, razgovaralo o njegovoj ostavci i imunitetu od kaznenoga progona.

U pismu upućenom 2. lipnja hrvatskom veleposlaniku u Haagu Josipu Pari, Karadžić je zatražio i razgovor s Miroslavom Tuđmanom, bivšim čelnikom hrvatske obavještajne zajednice.

Paro mu odgovara pismom od 22. srpnja u kojem ističe da Hrvatska ne posjeduje tražene dokumente te da bi razgovor s Tuđmanom prema uobičajenoj praksi trebao organizirati njegov braniteljski tim, a ne hrvatska vlada.

Nakon toga Karadžić se odlučio ICTY-u podnijeti zahtjev za obvezujućim nalogom hrvatskoj vladi, kako je to predviđeno Statutom Haaškoga suda.

Ratni vođa bosanskih Srba u zahtjevu detaljno - navodeći imena sudionika, vrijeme i konkretna mjesta, opisuje događaje koji po njegovu mišljenju dokazuju da su Hrvatska, snage UNPROFOR-a i međunarodne humanitarne organizacije krijumčarili oružje Armiji BiH i kršili UN-ov embargo.

U prilog tomu navodi događaj od 4. rujna 1992. kada je u zagrebačku zračnu luku Pleso sletio iranski Boeing 747 natovaren oružjem, streljivom, protutenkovskim raketama i drugom vojnom opremom.

On tvrdi da je zeleno svjetlo za isporuku iranskog oružja preko Zagreba u travnju 1994. dao tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, a detalje su s iranskim predsjednikom Alijem Akbarom Rafsandžijem u svibnju u Teheranu dogovorili tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić i zamjenik BiH premijera.

Prva iranska isporuka preko Zagreba, a radilo se o 60 tona eksploziva, bila je 4. svibnja 1994., nakon čega su iranski transportni zrakoplovi u Pleso redovito slijetali tri puta tjedno, tvrdi Karadžić.

Pozivajući se na izvješće nizozemske vlade o događajima u Srebrenici, Karadžić tvrdi da su u krijumčarenju oružja sudjelovali i američki te turski vojni zrakoplovi koji su redovito, putem zračnog mosta nad Tuzlom, opskrbljivali Armiju BiH oružjem i opremom koja je kasnije raspoređivana u Žepu i Srebrenicu.

Početak suđenja Radovanu Karadžiću okvirno je dogovoren za 19. listopada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika