14.09.2009. / 19:46

Autor: Hina

Juencker: Lisabonski ugovor nije potreban za Hrvatsku i Island

"Hrvatska je prevalila dugi put i stvari su blizu konačnog sporazuma", rekao je Juencker

Jean Claude JunckerJean Claude JunckerZa pristup Islanda i Hrvatske Europskoj uniji nije potrebna prethodna ratifikacija Lisabonskog ugovora, ocijenio je u ponedjeljak u Stockholmu premijer Luksemburga Jean-Claude Juencker.

"U pogledu Hrvatske i Islanda, ne bih povezivao ratifikaciju Lisabonskog ugovora i pristup tih zemalja", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom u Stockholmu.

"Uvijek sam smatrao da proširenje ne bi trebalo razmatrati prije nego što Lisabonski sporazum stupi na snagu, ali Island je tehnički neka vrsta članice EU", rekao je. Proces pristupa Islanda se mora ubrzati, dodao je Juencker i naglasio da želi da se službeno pokrenu pregovori s Islandom prije kraja švedskog predsjedanja.

"Hrvatska je prevalila dugi put i stvari su blizu konačnog sporazuma", rekao je.

U Irskoj će 2. listopada biti održan referendum o Lisabonskom ugovoru. U slučaju irskog prihvaćanja, potrebna je ratifikacija Njemačke, Poljske i Češke.

Island je predao kandidaturu za pristup EU u srpnju, ali Komisija još mora donijeti odluku o pokretanju pregovora.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika