15.09.2009. / 15:34

Autor: Hina

Ahmadinedžad se sprda s SAD-om: 'Samo nam uvedite sankcije na naftu'

"Iako je to nemoguće, oni opet žele nametnuti sankcije na naftu. Morate im dakle poručiti 'samo naprijed', rekao je Ahmadinedžad u govoru dužnosnicima ministarstva

- Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ironizirao je u utorak američke prijetnje sankcijama na uvoz nafte, tvrdeći da su prethodne prijetnje tom vitalnom gospodarskom sektoru uvijek završile iranskom pljuskom neprijatelju.

"Neprijatelj kuje velike zavjere već 30 godina, no svaki put iranska naftna industrija opali mu pljusku", rekao je Ahmadinedžd na svečanosti u ministarstvu za naftu gdje je predstavio novog ministra Masuda Mirkazemija.

"Iako je to nemoguće, oni opet žele nametnuti sankcije na naftu. Morate im dakle poručiti 'samo naprijed', rekao je Ahmadinedžad u govoru dužnosnicima ministarstva.

Pozvao je ministra da pojača učinkovitost rafinerija kao bi odgovorio povećanim zahtjevima za isporuku goriva.

Iran, drugi po snazi izvoznik nafte u OPEC-u (organizacija zemalja izvoznica nafte), nema dovoljno rafinerija zbog čega mora 40 posto svojih potreba za gorivom pokrivati uvozom.

Većinu njegovih potreba za gorivom podmiruju švicarske tvrtke Vitol i Glencore, švicarsko-nizozemska kompanija Trafigura, francuski Total, britanski British Petroleum te indijski Reliance.

Američki zastupnici pritišću Bijelu kuću da uvede sankcije na iranski uvoz goriva i tako kazne Iran koji odbija prekinuti obogaćivanje urana.

Obogaćivanje urana nužno je za izgradnju atomske bombe, ali i za civilni program nuklearne energije, a što je, kako tvrdi službeni Teheran, pravi cilj njegova nuklearnog programa.

Vezane vijesti

Kina pozivas Iran na "fleksibilnost i pragmatičnost"

Kina pozivas Iran na "fleksibilnost i pragmatičnost"

Kineski predsjednik Hu Jintao pozvao je u petak svog iranskog kolegu Mahmuda Ahmadinedžada da bude "fleksibilan" i "pragmatičan" u pregovorima o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika