16.09.2009. / 07:28

Autor: Hina

Steinbrueck za novu veliku koaliciju

Upitan u intervjuu za časopis Stern bi li nova "velika koalicija" bila baš tako loša, Steinbrueck, zamjenik predsjednika SPD-a i njemački ministar financija, prekršio je tabu i rekao "ne"

Peer SteinbrueckPeer SteinbrueckNjemački socijaldemokrat Peer Steinbrueck ocijenio je u utorak kako osnivanje nove "velike koalicije" s konzervativcima ne bi bilo loše, iznenadivši time svoju stranku koja je to odmah pokušala pobiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) i SPD bili su 2005. prisiljeni na to neobično partnerstvo jer nijedna stranka nije uspjela okupiti parlamentarnu većinu.

Dvije stranke sada su suparnice za izbore 27. rujna i biračima pokušavaju jasno dati do znanja da bi radije raskinule partnerstvo.

No, upitan u intervjuu za časopis Stern bi li nova "velika koalicija" bila baš tako loša, Steinbrueck, zamjenik predsjednika SPD-a i njemački ministar financija, prekršio je tabu i rekao "ne".

Objasnio je da bi takva koalicija bila jedini način da SPD, koji za Merkelinim konzervativcima u anketama zaostaje za 11 do 14 posto, ostane na vlasti, prešutno priznavši da stranka ne može stvoriti većinsku koaliciju ni s jednom strankom.

SPD je odmah nakon te izjave objavio priopćenje u kojem je istaknuo kako stranka "ne traži veliku koaliciju".

Dodaje također kako druga partnerstva, primjerice tročlanu kombinaciju sa Zelenima i Slobodnim demokratima (FDP), smatra boljom opcijom.

Merkel je, međutim, kazala kako nakon izbora želi s FDP-om sastaviti vladu desnog centra.

Steinbrueck je istaknuo kako je SPD-ov glavni cilj to spriječiti. "To, dakle, znači da SPD treba drugu veliku koaliciju", rekao je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika