20.09.2009. / 11:15

Autor: Martina Čizmić

Isplative vinjete: Samo od kazni Slovenija ubrala osam milijuna eura

Samo u šest mjeseci prošle godine, Slovenija je od vinjeta zaradila impresivnih 105 milijuna eura, dok će u ovoj godini taj prihod biti nešto niži i procjenjuje se da će se kretati oko 80 milijuna eura

Vinjete su neke skupo koštaleVinjete su neke skupo koštaleOtkako je Slovenija uvela vinjete za putovanje svojim autocestama, kontroverze ne prestaju. Prvo su u prodaji bile samo polugodišnje i godišnje vinjete, što je oštetilo tranzitne putnike koji su samo prolazili kroz Sloveniju, ali je olakšalo život Slovencima.

Nakon puno prosvjeda iz okolnih zemalja i pritisaka Europske unije, uvedene su i kraće vinjete, ali su se one prodavale po cijeni po kojoj su se prije prodavale polugodišnje i godšinje.

Tako slovenski DARS, tvrtka koja upravlja autocestama zapravo i nije bio na nekom gubitku.

I opet su se iz Europe čuli prigovori kako su vinjete preskupe, ali Slovenija ovoga puta nije htjela popustiti.

Ono što je posebno iritiralo vozače neposredno nakon uvođenja vinjeta, ali ih iritira i danas, je odnos DARS-ovih inspektora prema vozačima. Naime, na početku su upozoravali vozače da moraju kupiti vinjetu, onda su počeli kažnjavati. Pa se kažnjavanje proširilo i na kažnjavanje vozača koji je imao vinjetu, ali ona nije bila 'ispravno' zalijepljena u gornji lijevi kut.

Prosječna kazna kretala se od 300 do 800 eura, ovisno o prekršaju, odnosno 150 eura ako se plati na mjestu.

Kada se sve to na kraju zbroji, DARS je u nešto više od godinu dana samo od kazni zaradio više od osam milijuna eura.

Uz to, prodali su više od 843 tisuće godišnjih vinjeta, 892 tisuće polugodišnjih, 412 tisuća mjesečnih i 770 tisuća tjednih.

Samo u šest mjeseci prošle godine, Slovenija je od vinjeta zaradila impresivnih 105 milijuna eura, dok će u ovoj godini taj prihod biti nešto niži i procjenjuje se da će se kretati oko 80 milijuna eura. Dijelom i jer su godišnje vinjete kupljene prošle godine, vrijedile i za ovu.

Vezane vijesti

Bruxelles prisilio na smanjenje cestarina

Bruxelles prisilio na smanjenje cestarina

Dok se u Hrvatskoj priprema poskupljenje cestarina, a u Sloveniji je u proteklih nekoliko godina propalo više pokušaja da se utječe na smanjenje… Više

Komentari

registracija
18/9/09

bohtar, 20.09.09. 14:02

Trebala bi i hrvatsa uvest vinjete,skratio bi kolone na avtoputu.Ljudi bi bili zadovoljniji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika