21.09.2009. / 16:31

Autor: Hina

General Makarov: Rusija nije odustala od postavljanja raketa u Europi

"Oni (Amerikanci) nisu odustali od proturaektnog štita, nego su zamijenili pomorskom sastavnicom", rekao je Makarov novinarima u zrakoplovu na putu iz Moskve u Zuerich. General prati predsjednika Dmitrija Medevdeva na putu u Švicarsku

Premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij MedvedevPremijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij MedvedevNačelnik ruske vojske u ponedjeljak je izjavio da Rusija nije odustala od planova postavljanja raketa u svojoj enklavi na granici s Poljskom unatoč odluci SAD-a da će preispitati svoje planove postavljanja proturaketne obrane u Europi.

Rusija je pozdravila odluku američkog predsjednika Baracka Obame da se obustavi provedba planova o postavljanju proturaketne obrane, a ruski su čelnici prijetili da će u Kalinjingradu postaviti rakete kratkog dometa "iskander" ako SAD ne odustane od sustava proturaketne obrane.

Upitan za odustanak od planova postavljanja raketa, načelnik glavnog stožera ruske vojske Nikolaj Makarov je odgovorio: "Takva odluka nije donesena. To treba biti politička odluka i treba ju donijeti predsjednik."

"Oni (Amerikanci) nisu odustali od proturaektnog štita, nego su zamijenili pomorskom sastavnicom", rekao je Makarov novinarima u zrakoplovu na putu iz Moskve u Zuerich. General prati predsjednika Dmitrija Medevdeva na putu u Švicarsku.

U subotu je zamjenik ruskog ministra obrane Vladmir Popovkin u intervjuu izjavio da će Rusija odustati od mjera koje je kanila poduzeti kao odgovor na proturaketni štit i izričito naveo postavljenje raketa "iskander" kao jednu od njih. Vrlo je neuobičajeno da dva visoka ruska dužnosnika javno protuslove jedan drugome u osjetljivu pitanju od državne i međunarodne važnosti, navodi agencija Reuters.

Agencija Interfax prenijela je izjavu generala Makarova da "u potpunosti" odbacuje planove SAD-a za postavljanje sustava proturaketne obrane na Kavkazu.

Makarov je rekao da Rusija nema dobro mišljenje o jednostranim američkim nastojanjima uspostave proturaketne obrane i napomenuo da on "utječe na globalni sutav koji bi se trebao zajednički stvarati", prenijela je agencija dpa.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u četvrtak kako je plan Bushove vlade o kopnenom sustavu zaštite od projektila u istočnoj Europi napušten zbog promjene predodžbe o iranskoj prijetnji. Objasnio je da su američke obavještajne službe zaključile kako su projektili kratkog i srednjeg dometa sada veća i izravnija prijetnja nego interkontinentalne balističke rakete.

Gates je najavio da će SAD sustav dugog dometa zamijeniti sustavima kratkog i srednjeg dometa, poput pomorskog sustava "aegis" i nekim kopnenim sustavima. Po izvješćima američkih medija Kavkaz je bio jedan od izbora Pentagona za smještaj radarske sastavnice kopnenog sustava.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika