23.09.2009. / 19:35

Autor: Hina

Slovenski pučani zbog rasprave u Hrvatskom saboru traže ponovnu blokadu

U srijedu se s pozivom Pahorovoj vladi da ponovno razmisli o dogovoru s Kosor oglasio i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič

Radovan Žerjav, predsjednik SLS-a (lijevo)Radovan Žerjav, predsjednik SLS-a (lijevo)Slovenska pučka stranka (SLS) pozvala je u srijedu predsjednika vlade Boruta Pahora da opozove svoj ljubljanski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, ustvrdivši da rasprava u srijedu u Hrvatskom saboru svjedoči kako Hrvatska ne priznaje drugi Rehnov prijedlog i u njemu spomenuti teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem.

"Pozivamo vladu da nađe takvo rješenje za granicu koje će zaštititi teritorijalnu cjelovitost države i da prekine aktivnosti za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora", navela je stranka u priopćenju za javnost.

"Slovenska diplomacija izvukla je kraći kraj i prevarila slovensku javnost, a ono što premijer Pahor naziva najvećim uspjehom slovenske diplomacije zapravo je najveći poraz", izjavio je predsjednik stranke Radovan Žerjav. Dodao je da će SLS nastaviti pripreme za organiziranje referenduma o arbitraži te da bi slovenska vlada trebala opozvati ljubljanski dogovor i opet uvesti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenski "pučani" nisu protiv hrvatskog članstva u EU-u, ali traže da se zaštite slovenski nacionalni interesi i njezin status pomorske države, a Pahor bi ponovno trebao sazvati koordinaciju političkih stranaka i objasniti im pravi sadržaj svojeg dogovora s Jadrankom Kosor, izjavio je Žerjav.

Slovenska pučka stranka jedina je uz Jelinčičeve nacionaliste u parlamentu glasovala protiv dogovora Pahor-Kosor koji, po anketama, podupiru dvije trećine Slovenaca. Stranka tvrdi da ni drugi Rehnov prijedlog Sloveniji ne jamči izravan kontakt s međunarodnim vodama i cijelu Savudrijsku valu.

U srijedu se s pozivom Pahorovoj vladi da ponovno razmisli o dogovoru s Kosor oglasio i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

U priopćenju za javnost podsjetio je Pahora na svoju često izgovaranu ideju o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se određivale granice između bivših jugoslavenskih republika, a Slovenija vratila u granice negdašnje Karantanije koja je obuhvaćala veći prostor od današnje Slovenije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 23.09.09. 22:18

Radovan? Ma "čisti" Janez od oca Milojice i majke Radosave!!
Pomorska država, pa još Slovenija?
Koji crnjak humor, rodila ih majka Janeze!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika