25.09.2009. / 08:12

Autor: Hina

Čelnici 20 najrazvijenijih zemalja okupili se u Pittsburghu

Američko predsjedništvo ne precizira sudbinu G20, ali jedan visoki dužnosnik zemlje članice G20 je rekao novinarima da ta odluka ne predstavlja kraj te skupine

Predsjednici SAD-a i Rusije s prvim damama (Foto: Reuters)Predsjednici SAD-a i Rusije s prvim damama (Foto: Reuters)Svjetski lideri 20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji su se u četvrtak navečer po lokalnom vremenu okupili u Pittsburghu, trebali bi, kako se očekuje, potvrditi veću ulogu azijskih zemalja u svjetskoj ekonomiji, a od čelnika europskih zemalja očekuje se da postignu dogovor o jednom od njihovih prioriteta - ograničavanju bonusa za bankare.

Vođe 20 najrazvijenijih zemalja u četvrtak su započeli summit posvećen intenziviranju globalnog oporavka a povijesnom prekretnicom ocjenjuje se to da će se potvrditi rastući utjecaj novih azijskih ekonomskih velesila - Kine, Južne Koreje i Indije.

Američki ministar financija Timothy Geithner istaknuo je napredak na nekoliko polja a prije svega na pitanju primanja bankara, uz snažnu potporu Francuske i Njemačke. On je kazao kako su članice G-20 postigle konsenzus oko nacrta prijedloga da se do konca godine ograniče bankarski bonusi.

Skupina dvadeset najrazvijenijih zemlja (G20) će postati glavni svjetski gospodarski forum, najavila je u četvrtak navečer Bijela Kuća.

Čelnici G20, okupljeni u četvrtak i petak u Pittsburghu, prihvatili su da ta skupina postane "glavni forum za njihovu međunarodnu gospodarsku suradnju", navela je Bijela Kuća u priopćenju.

Američko predsjedništvo ne precizira sudbinu G20, ali jedan visoki dužnosnik zemlje članice G20 je rekao novinarima da ta odluka ne predstavlja kraj te skupine.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika