25.09.2009. / 18:31

Autor: Hina

PIC upozorio Republiku Srpsku da ne osporava Daytonski sporazum

Veleposlanici su pozvali vladu RS-a da preispita odluke o povlačenju iz "Elektroprijenosa" koja upravlja elektroenergetskom mrežom u BiH

Iako 'Elektroprijenos' na računu ima 150 milijuna maraka nalazi se pred gašenjemIako 'Elektroprijenos' na računu ima 150 milijuna maraka nalazi se pred gašenjemVeleposlanici zemalja članica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) oštro su u petak upozorili vlasti Republike Srpske da pokušajem uništenja državne tvrtke za prijenos struje osporavaju Daytonski sporazum, priopćeno je u petak u Sarajevu.

Veleposlanici PIC-a smatraju da potezi srpskog entiteta glede blokade "Elektroprijenosa" štete interesima građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te su istaknuli da postupci vlade Republike Srpske prijete odgodom ispunjenja pet ciljeva i dvaju uvjeta potrebnih za preobrazbu ureda visokog predstavnika u ured EU-a u BiH.

"Potvrdili su da bi takvo osporavanje općeg okvirnog sporazuma ugrozilo vjerodostojnost BiH kao moguće članice EU-a i NATO-a", navodi se u priopćenju dostavljenu iz ureda visokog predstavnika.

Veleposlanici PIC-a smatraju i izravnim osporavanjem Daytonskoga mirovnog sporazuma činjenicu da je vlada RS-a odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog Službenom listu RS-a da ne objavljuje odluku visokog predstavnika od 18. rujna 2009. kojim je deblokiran rad "Elektroprijenosa".

Veleposlanici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Švedske kao predsjedateljice Europskom unijom te diplomatski predstavnici Europske komisije i Turske, pozvali su vladu RS-a da preispita odluke o povlačenju iz "Elektroprijenosa" koja upravlja elektroenergetskom mrežom u BiH.

Ta je tvrtka dovedena na rub gašenja iako na računu ima 150 milijuna maraka (oko 600 milijuna kuna).

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika