06.10.2009. / 09:12

Autor: Martina Čizmić

Zbog crne statistike na cestama Slovenci razmišljaju o uvođenju 0,0 promila

Gotovo 50 posto prometnih nesreća za smrtnim posljedicama u Sloveniji prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola

Slovenci razmišljaju o strožim zakonima Slovenci razmišljaju o strožim zakonima Posljednjih nekoliko teških prometnih nesreća na slovenskim prometnicama natjeralo je slovensku policiju da se pozabavi mišlju o potpunoj zabrani vožnje pod utjecajem alkohola.

Slično kao i u Hrvatskoj prije četiri godine kada se broj poginulih na cestama pokušao smanjiti zabranom vožnje pod utjecajem alkohola, i Slovenija razmatra takvu mogućnost. Naime, gotovo 50 posto prometnih nesreća za smrtnim posljedicama u Sloveniji prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.

Kako piše 24ur, većina vozača u Sloveniji koja je uzrokovala neku prometnu nesreću imala je u krvi u prosjeku 1,6 promila alkohola. Kako je trenutno na snazi važeća odredba od dopuštenoj razini od 0,5 promila alkohola u krvi, u javnosti su počele rasprave o snižavanju te granice ili potpunoj zabrani. Trenutno je potpuna zabrana važeća samo za mlade vozače, kao i u Hrvatskoj.

Planira se i uvođenje posebnog rehabilitacijskog programa za pijane vozače, kako bi vozač dokazao da nije alkoholičar. Tek nakon što bi vozač prošao rehabilitacijski program i dokazao kako može biti odgovoran na cesti, dobio bi natrag vozačku dozvolu.

Prema trenutno važečem zakonu u Sloveniji, vozaču koji pod utjecajem alkohola skrivi prometnu nesreću u kojoj ima poginulih prijeti od jedne do 12 godina zatvora i zabrana vožnje.

Iako je Hrvatska statistika pokazala da je zabrana vožnje pod utjecajem alkohola donekle smanjila broj poginulih, ona ipak nije polučila takve rezultate kakve je policija i struka očekivala, a nanijela je veću štetu vinarima.

Ukoliko Slovenci uvedu strože odredbe o vožnji pod utjecajem alkohola to bi moglo utjecati i na njihov turizam koji se u velikoj mjeri temelji na vinskim cestama i kontinentalnom turizmu, ali bi moglo i udariti po džepu turiste koji samo prolaze kroz Sloveniju.

Vezane vijesti

Trojica mladića poginula kod Tromilje

Trojica mladića poginula kod Tromilje

U teškoj prometnoj nezgodi koja se jutros oko 3 sata dogodila na državnoj cesti D-33, pored naselja Tromilja, poginula su trojica mladića, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika