07.10.2009. / 11:01

Autor: Nacionalova redakcija

'Europska Unija uvodi velike reforme i postaje superdržava'

Europi je trenutačno potrebna snažnija vanjska politika, ukoliko želi zadržati dosadašnji utjecaj u svijetu, obzirom na činjenicu da su se u posljednje vrijeme formirale velike svjetske sile, poput Kine, tvrde zagovornici reformi u Uniji

Čelnici najmoćnijih europskih državaČelnici najmoćnijih europskih državaEuropska unija je pripremila tajne planove s ciljem da postane nova svjetska sila, preko kojih će imati ovlaštenje u ime država članica pregovarati s drugim zemljama i potpisivati međunarodne ugovore. Ova tvrdnja objavljena je danas u tekstu britanskog Daily Telegrapha, gdje se ističe kako Unija ubrzo namjerava otvoriti 160 veleposlanstava diljem svijeta, a već je navodno poznato kako će prva predstavništva biti locirana u New Yorku, Kabului Adis Abebi.

Prema procjeni jednog analitičara, Unija trenutačno radi na procesu velikog prenosa ovlaštenja, koji bi na kraju uzrokovao da EU više sliči na državu, a manje na zajednicu europskih naroda. Ukoliko do promjena dođe, Bruxelles bi među ostalim mogao potpisivati raznorazne međunarodne ugovore, na području vanjske politike, obrane i pravosuđa, tvrdi Telegraph.

Europi je trenutačno potrebna snažnija vanjska politika, ukoliko želi zadržati dosadašnji utjecaj u svijetu, obzirom na činjenicu da su se u posljednje vrijeme formirale velike svjetske sile, poput Kine, tvrde u britanskom listu zagovornici reformi u Uniji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
31/7/09

PalacGoree, 07.10.09. 12:36

I tko kaže da su teorije urote gluposti...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika