09.10.2009. / 16:02

Autor: Andrea Belin

Istraživanje: Zbog čega žene imaju sve veće grudi

Premda muškarcima zaista ne smeta što je na ulici sve veći broj žena s velikim grudima, međutim pripadnice ljepšeg spola nisu time oduševljene. Velike grudi često su posljedica gojaznosti i hormonskih terapija u menopauzi

Žene imaju sve veće grudiŽene imaju sve veće grudiIdealne mjere ženskog tijela (90-60-90) u današnje vrijeme su rijetkost. I neka istraživanja su pokazala da se zbog drugačijeg načina života žene debljaju, rastu im grudi, stopala... Međutim, naočigled vidljive promjene utječu negativno na zdravlje. Postavlja se pitanje što se promijenilo posljednjih nekoliko godina, zašto primjerice suvremene žene imaju veće grudi od svojih prethodnica?

Visina
Prosječna visina žena prije pedesetak godina bila je 150 centimetara dok je u današnje vrijeme deset centimetara više. Stručnjaci tvrde da je to izuzetno dobro jer žene višeg rasta žive duže. Glavni uzročnici takvih promjena su način prehrane i drugačije životne okolnosti. Stručnjaci objašnjavaju da u današnje vrijeme žene žive u boljim higijenskim uvjetima, a dostupna im je i bolja medicinska zaštita.

Težina i struk
Žene u prosjeku unesu u organizam istu količinu kalorija kao i prije pedesetak godina, ali današnje pripadnice ljepšeg spola su izuzetno deblje. Ovakva pojava nije toliko iznenađujuća s obzirom da današnje žene konzumiraju masniju i slađu hranu. Osim toga, žene danas piju znatno više alkohola. Statistike pokazuju da se manje kreću jer su im prijevozna sredstva iz godine u godinu sve dostupnija. Takav način života povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Grudi
Muškarcima zaista ne smeta što je sve veći broj žena s velikim grudima, međutim pripadnice ljepšeg spola ne oduševljavaju. Velike grudi posljedica su gojaznosti i hormonskih terapija u menopauzi. Doduše, tome su doprinijele i kontracepcijske pilule. Inače, velike grudi uzrokuju bolove u leđima.

Stopala
Suvremene žene uglavnom nose broj cipela 39 dok je prije pedesetak godina gotovo svaka pripadnica ljepšeg spola nosila 36. Znanstvenici tvrde da su se uslijed gojaznosti i visine, ženama produžila i stopala. Neki smatraju da se masnoća taloži i na stopala, a posljedica toga je povećani krvni tlak. Sve je više žena koje imaju problema s ligamentima.

Životni vijek
Ova promjene ipak imaju i jednu pozitivnu stranu. Nekada je prosječni životni vijek žena iznosio 70,9 godina, a danas je to 81,5 godina. Znanstvenici tvrde da su medicinski napredak i bolji higijenski uvjeti samo neki od razloga zašto suvremene pripadnice ljepšeg spola žive duže.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika