09.10.2009. / 16:26

Autor: Martina Čizmić

Tajni plan Bruxellesa: Europska unija želi postati svjetska velesila

Ukoliko podaci do kojih su došli britanski mediji zaista stoje, u Europskoj uniji je već dogovoreno osnivanje nove diplomacije, koja bi imala više od 160 europskih predstavništava i veleposlanika, a kao pokusna predstavništva navode se ona u New Yorku, Kabulu i Adis Abebi

Hoćemo li u budućnosti o Europskoj uniji pričati kao o državi?Hoćemo li u budućnosti o Europskoj uniji pričati kao o državi?Svjetsko poimanje velesile moglo bi se značajno promijeniti, ukoliko se ostvari tajni plan koji je ovih dana počeo kružiti diplomatskim krugovima u Bruxellesu. Kako se približava kraj kalvarije sa ratifikacijom Lisabonskog sporazuma, što će omogučiti stabilniju Europsku uniju i njeno daljnje proširenje, u javnost je dospio plan zbog kojeg je navodno Lisabonski sporazum prvotno i osmišljen.

Kako piše britanski Daily Telegraph, plan koji kruži među europskim parlamentarcima u sebi sadržava prijedloge implementacije novog europskog ustavnog ugovora kojim bi Europska unije prerasla iz unije u nešto slično državi. Prijedlog sadrži i ideju o predsjedniku Europske unije, kao i o visokom povjereniku za vanjske poslove.

Ukoliko podaci do kojih su došli britanski mediji zaista stoje, u Europskoj uniji je već dogovoreno osnivanje nove diplomacije, koja bi imala više od 160 europskih predstavništava i veleposlanika, a kao pokusna predstavništva navode se ona u New Yorku, Kabulu i Adis Abebi.

Povjerljivi dokumenti koji ovih dana kruže zemljama Beneluksa, predviđa osnivanje Europskog ministarstva za vanjske poslove, koje bi funkcioniralo kao i ministarstva vanjskih poslova u državama članicama. Taj je plan, navodno, već pokrenuo pravu utrku s vremenom, jer bi u novom ministarstvu trebalo svoje mjesto naći čak 1400 ljudi koji bi došli iz odjela Europske komisije, 400 bi ih bilo imenovano iz Vijeća Europe, dok bi određeni broj imenovale zemlje članice.

Europsko ministarstvo vanjskih poslova, piše Daily Telegraph, od Europske bi komisije preuzelo upravljanje predstavništvima po svijetu, a njihovi visoki diplomati dobili bi status veleposlanika.

Tako bi umjesto sve pojedine države, članice EU, međunarodne dogovore o vanjskoj politici, obrani, kriminalu i sudstvu, mogli potpisivati i dogovaradi europski diplomati.

Kritičari Lisabonskog sporazuma istaknuli su kako je upravo ovakvo širenje moći Europske unije na uštrb pojedinih država članica, jedan od razloga za odbacivanje tog sporazuma. No, s druge strane njegovi zagovaratelji ističu kako je Europska unija već više od deset godina imala mogućnost potpisivanja ugovora u ime svojih članica, ali bi se ovakvom organizacijom cijeli postupak pojednostavio, jer ne bi bilo potrebno svaki ugovor ratificirati u svakoj zemlji članici.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika