12.10.2009. / 11:22

Autor: Hina

Slovenci ne vjeruju u skori sporazum o arbitraži i u referendume

Ispitivanje "Dela" pokazalo je da nijedan od tih referenduma ispitanici ne smatraju potrebnim jer bi na njima glasovala samo trećina upisanih u biračke spiskove. Nešto veći uspjeh, pokazalo je istraživanje, imao bi samo referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorVećina Slovenaca ne vjeruje da će njihov premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor uskoro potpisati sporazum o arbitraži, pri čemu većina smatra da je za to krivo oklijevanje hrvatske strane, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Skoro 55 posto od 560 ispitanika, koji su krajem prošlog tjedna sudjelovali u telefonskoj anketi vodećeg slovenskog dnevnog lista, navelo je kako ne vjeruju da će dvoje premijera sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog prijepora potpisati na skorom sastanku u Zagrebu, koji bi se, po najavama slovenske strane, koje hrvatska strana nije potvrdila, trebao održati 23. listopada, uz veliku hrvatsko-slovensku poslovnu konferenciju, dok 34 posto smatra da bi se to uskoro ipak moglo dogoditi. Pet posto ispitanika kao razlog zašto sporazum još nije potpisan navodi oklijevanje slovenske strane, tri puta više ispitanika da odugovlači Hrvatska, a trećina da oklijevaju i jedni i drugi.

Središnja tema ankete bilo je stajalište birača prema ustavnom pravu na pokretanje referenduma budući da i mnogi pravnici smatraju da je regulativa za to područje preliberalna jer ga, uz određene uvjete i relativno mali broj potpisa, mogu pokrenuti zastupnici, stranke, interesne grupe i udruge građana. Kako se pokazalo početkom godine u slučaju pokušaja referenduma o hrvatskom pristupnom protokolu za NATO, to mogu pokrenuti čak i skoro anonimne udruge bliske nekim skupinama nogometnih navijača.

Na pitanje treba li ograničiti pravo na referendum 52 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno i istaklo da je sadašnja zakonska regulativa referenduma "apsurdna", a jedna trećina da bi na referendumu trebalo odlučivati samo o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

Neke političke stranke ovih su dana najavile prikupljanje potpisa za referendume na više tema. Najave referenduma, među ostalim, uključuju izjašnjavanje o planiranoj liberalizaciji obiteljskog zakonodavstva kojom bi se izjednačile istospolne partnerske veze s bračnim i predbračnim zajednicama, izjašnjavanje o vladinoj namjeri da zamrzne mirovine u vrijeme krize, te referendum o poništenju zakona kojim je omogućen velik rast plaća u pravosuđu.

Ispitivanje "Dela" pokazalo je da nijedan od tih referenduma ispitanici ne smatraju potrebnim jer bi na njima glasovala samo trećina upisanih u biračke spiskove. Nešto veći uspjeh, pokazalo je istraživanje, imao bi samo referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, što ga je najavila Slovenska pučka stranka (SLS), kojeg je kao "potreban" označilo 39 posto ispitanika, dok ostali smatraju da je nepotreban ili o tome nemaju mišljenje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika