12.10.2009. / 14:19

Autor: Martina Čizmić

Novi izazov: Tony Blair postaje prvi predsjednik Europske unije?

Neki ističu i kako predsjednik ne bi trebao dolaziti iz neke od velikih članica EU jer bi se tada zalagao za njihove interese

Tony BlairTony BlairRatifikacijom Lisabonskog ugovora u svim zemljama članicama Europske unije neće se samo otvoriti prostor za primanje u članstvo novih zemalja, među kojima je i Hrvatska, već će se i temeljito promijeniti dosadašnje uređenje tog saveza zemalja.

Lisabonski ugovor tako predviđa promjene u sastavu Europskog parlamenta i jačanje njegove uloge, jačanje odlučivanja s većinom u parlamentu u odnosu na suglasnost, imenovanje visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, Vijeće Europe i Europska centralna banka postaju službene institucije, uvođenje odluke koja će po prvi put omogućiti zemljama da zakonito i formalno prestanu biti članice EU, ali i uvodi funkciju predsjednika Europske unije.

No, iako se u najoptimističnijim scenarijima ne očekuje češka ratifikacija prije kraja ove godine, u Bruxellesu su već krenule zakulisne igre oko podjele novih utjecajnih položaja u EU.

Za sada se u kuloarima spominju imena najizglednijih kandidata, među kojima su nizozemski premijer Balkenende, luksemburški Juncker i bivši španjolski Gonzales. No, najveću potporu u diplomatskim krugovima uživa bivši britanski premijer Tony Blair. Njega otvoreno podupire Irska, a naklonjena mu je i Angela Merkel, ali i Nicolas Sarkozy.

S druge strane, mnogi kritiziraju Blaira zbog njegove politike prema ratu u Iraku i otvorene potpore SAD-u, a predbacuju mu i što Velika Britanija nije dio eurozone ni Schengenskog režima.

Neki ističu i kako predsjednik ne bi trebao dolaziti iz neke od velikih članica EU jer bi se tada zalagao za njihove interese.

Kako Lisabonski ugovor šturo propisuje ovlasti i dužnosti predsjednika EU, za vjerovati je kako će upravo prvi predsjednik definirati njegovu ulogu u politici Europske unije. Stoga ne iznenađuje interes mnogih za postavljanjem upravo njihovog kandidata na to mjesto.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika