Objavljeno u Nacionalu br. 726, 2009-10-13

Autor: Nacionalova redakcija

RAT ZBOG JADRANSKIH MILIJARDI

Općine traže da država obešteti bivše vlasnike turističkog zemljišta

Čelnici dalmatinskih općina tvrde da će ih odštete dovesti na rub bankrota

IVICA CAREVIĆ,
načelnik općine Brela
(desno) i općinski
odvjetnik Drago
Cvitanović zalažu
se za pravedniju
raspodjelu novca od
rente turističkog
zemljištaIVICA CAREVIĆ, načelnik općine Brela (desno) i općinski odvjetnik Drago Cvitanović zalažu se za pravedniju raspodjelu novca od rente turističkog zemljištaČelnici hrvatskih općina u kojima je razvijena turistička djelatnost iznimno su nezadovoljni Vladinim prijedlogom Zakona o turističkom zemljištu. Tim zakonom napokon bi trebala biti regulirana upotreba milijuna hektara zemljišta koje koriste domaći hotelijeri, iako nisu njegovi vlasnici. Na temelju Vladina prijedloga, hotelska poduzeća će za to ubuduće plaćati naknadu, koja će biti podijeljena između države i lokalnih zajednica u omjeru 60 naprema 40. Dosad se taj novac dijelio u jednakim omjerima, tako da su predstavnici općina novim modelom raspodjele nezadovoljni, kao i činjenicom da svoj dio novca neće moći koristiti za obeštećenje nekadašnjih vlasnika tih zemljišta, kojima je imovina oduzeta još u Jugoslaviji. Takvih primjera je i dosad bilo dosta.

Primjerice, samo općina Brela, čiji godišnji proračun doseže 8 milijuna kuna, mora u sljedeće dvije godine platiti najmanje 10 milijuna kuna takvih odšteta bivšim vlasnicima zemlje koju danas koristi tvrtka pod kontrolom Jake Andabaka. Zbog toga Ivica Carević, načelnik općine Brela, smatra da taj zakon mora odmah riješiti pitanje pravične raspodjele budućih prihoda od koncesija: “Nacrt zakona iz 2005. predviđao je da bi se koncesijska naknada i naknada za pravo građenja uplaćivala tako da se 50 posto uplaćuje u Fond za naknadu oduzete imovine, a preostalih 50 posto uplaćivalo bi se državi, županiji i jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi hotel ili turističko naselje, svakome po jedna trećina. Sadašnji nacrt zakona predviđa da bi 60 posto naknade za koncesiju pripalo državi, a preostalih 40 posto jedinicama lokalne samouprave. Međutim, u novom nacrtu navodi se da se ta sredstva trebaju koristiti isključivo u svrhu razvoja turističke infrastrukture i očuvanja turističkih resursa. To mi se ne čini primjerenim, jer lokalnim vlastima ne nudi rješenje za naknadu bivšim vlasnicima.”

Vezane vijesti

Hotelijeri od Vlade RH traže snižavanje stope PDV-a na 8 posto

Hotelijeri od Vlade RH traže snižavanje stope PDV-a na 8 posto

Hotelijeri od Vlade Republike Hrvatske zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu, glavna je poruka XIV. Kongresa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika